Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

РОБОТОДАВЦЯМ НА ЗАМІТКУ. ЗА ПОРУШЕННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ПЕРЕДБАЧЕНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Створено: 2018-12-28 11:55:16Оновлено: 2018-12-28 17:14:54

Майже десять місяців як у Кривому Розі запрацювала інспекція з  питань праці та зайнятості, яка є структурним підрозділом департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради.

Головним пріоритетом в роботі бачимо в проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи не тільки серед роботодавців, а і серед найманих працівників, для того щоб кожен наш городянин не втрачав свого права на:

отримання заробітної плати в розмірі не нижче мінімального;

отримання оплачуваної відпустки;

зарахування страхового стажу та отримання пенсійних виплат в майбутньому;

права на гідні та безпечні умови праці;

страхування на випадок

× безробіття;

× тимчасової втрати працездатності;

× або нещасного випадку;

права на призначення субсидії.

 

За період нашої роботи здійснено понад три тисячі відвідувань суб’єктів-господарювання, результатом яких на сьогодні є 450 офіційно оформлених найманих працівників, які тепер мають статус застрахованих осіб та мають можливість користуватися усіма правами та соціальними гарантіями, наданими їм трудовим законодавством.

Прийнявши до уваги роз’яснення, що надаються інспекторами праці, роботодавці не тільки соціально захищають своїх найманих працівників (завдяки чому мають певні переваги на ринку праці та набувають статусу «надійного» роботодавця), а і уникають можливих ризиків бути притягнутими до фінансової та адміністративної відповідальності, яка полягає у накладанні на суб’єкта господарювання немалих штрафів, а в де-яких випадках порушення законодавства про працю можуть містити ознаки, навіть, кримінального злочину, з ще більш суттєвими наслідками.

Тільки за результатами 5 інспекційних відвідувань винесено 9 постанов про накладення штрафних фінансових санкцій відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України на суму майже 700 тис. грн.

 

Тож, звертаємо увагу роботодавців, що за порушення в сфері трудових відносин передбачена відповідальність у вигляді штрафів:

 

в розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 111 690 грн. (враховуючи, що сьогодні мінімальна зарплата становить 3 723 грн.) за такі порушення:

• оформлення працівника на неповний робочий час, у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

• виплата заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску;

• фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору;

- штраф в розмірі 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це  37 230 грн. накладається за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;

- штраф в розмірі 3 мінімальних зарплат – це 11 169 грн. застосовується за порушення строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, або виплата їх не в повному обсязі;

- за порушення інших вимог трудового законодавства застосовується штраф в розмірі однієї мінімальної зарплати - 3 723 грн.

 

Нагадуємо, що з 1 січня 2019 року застосовуватиметься розмір мінімальної заробітної плати який складатиме 4173 грн, відповідно зростуть і розміри фінансових штрафних санкцій.

 

На ваші питання  кваліфіковані відповіді нададуть фахівці департаменту соціальної політики, наша адреса: м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, б.30, 3-й поверх. каб. 307; телефони: (0564) 92-02-24; 067-83-83-83-9.

 

Ми працюємо для вас і завжди готові до співпраці.

 

Ваші зауваження та пропозиції просимо надавати

електронною адресою:  [email protected]

 

 

Департамент соціальної політики

 

28 грудня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради