Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Є. Удод: Допомагаємо малому та середньому бізнесу адаптуватися до нових умов. Разом долаємо виклики та підтримуємо економіку міста, а люди мають можливість працевлаштування

Створено: 2023-07-28 16:07:40Оновлено: 2023-07-28 16:09:16

Підтримка бізнесу. У Кривому Розі міська влада активно допомагає підприємцям, через консультування, отримати грантову  допомогу від держави на створення або розвиток бізнесу - проєкти Є робота. Партнерами програми   виступає Ощадбанк та  міський Центр зайнятості.

 

З початку року 44 суб’єкти малого та середнього бізнесу стали переможцями конкурсу проєктів Є робота. 31 суб’єкт підприємницької діяльності вже отримав кошти на свої рахунки 20,5 млн грн. По 13 переможцям тривають процедури оформлення (орієнтовно надійде ще 3,3 млн грн). Тобто, загальна сума – 24,8 млн грн.

 

Як діє програма та про можливості для бізнесу підприємцям розповідають на воркшопах, які проходять щотижня у районах міста.  26 липня у виконкомі Покровського району пройшла чергова така зустріч  за участю першого заступника міського голови Євгена Удода.    .

 

Перший заступник міського голови Євген Удод підкреслив: «Ми всі, в реаліях воєнного стану, вчимося буквально виживати. Справжнє випробування на міцність, стресостійкість та уміння адаптуватися  проходить малий та середній бізнес. Місто завжди  готове підставити  «плече допомоги». Внесок  малого та середнього підприємництва в бюджет становить близько 40%.  І навіть  під час війни відкриваються нові суб’єкти господарювання, лише з початку 2023 року  у місті створено  611 суб’єктів підприємницької діяльності».

«Під час таких  зустрічей ми розповідаємо підприємцям про існуючі механізми підтримки як з боку  держави так і міжнародних організацій. Разом ми долаємо всі виклики та  підтримуємо економіку міста, а люди мають можливість працевлаштування. Лише за державною програмою допомоги бізнесу у Кривому Розі вже створено 50 робочих місць, очікується ще 152», - додав Євген Удод.

Учасникам воркшопу презентували можливості в отриманні грантів від різних міжнародних та українських організацій, у тому числі, і на розвиток малого та середнього бізнесу,  серед яких: Український ветеранський фонд, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (гранти  для ВПО на розвиток бізнесу від MERCY CORPS), Міжнародна організація з міграції (МОМ), Гранти від USAID «Конкурентоспроможна економіка України», тощо.

Богдан Кухтін, підприємець, власник «Бургер КР» поділився досвідом: «Ми виготовляємо бургери, прохолодні напої та солодощі. Перший раз оформили заявку на отримання гранту, але були помилки і вона не пройшла відбір. Потім я прийшов на консультацію до Покровського райвиконкому, мені пояснили як  правильно  подати документи і відправив  вдруге заявку. ЇЇ було схвалено. Протягом місяця зайшли кошти. Їх ми витратили на обладнання».

Варто зазначити, що міська влада Кривого Рогу проводить системну роботу в питаннях підтримки розвитку малого та середнього бізнесу. Мова йде про погашення відсотків по кредитам тим підприємцям, які створюють нові робочі місця; звільнення суб’єктів господарювання від сплати орендної плати (у 2022 році), які використовують нерухоме майно комунальної власності (крім великого бізнесу), а з січня 2023 року звільнення рівня сплати становить 50%; скасування плати за користування місцями розташування зовнішньої реклами на об’єктах комунальної власності.

 

 

 

 

28 липня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради