Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Підтримка медиків: щоб працівники медзакладів Кривого Рогу, серед яких 2 дитячі лікарні, не залишилися без зарплат - кошти виділило місто

Створено: 2021-07-28 13:53:04Оновлено: 2021-07-28 13:54:44

На липневій сесії міськради депутати підтримали пропозицію мера Костянтина Павлова та виділили кошти на зарплату працівникам міських дитячих лікарень, «інфекційки» та 5 поліклініки.

З 1 квітня 2020 року - початку другого етапу медичної реформи - все лікарні в Україні є самостійними суб'єктами господарювання і мають фінансуватися згідно з укладеними договорами з державного бюджету - Національною службою здоров'я України. НСЗУ закуповує у лікарень медичні послуги й платить за них згідно з тарифами.

Та фінансування йде не стабільно, виникають проблеми й медикам не вистачає коштів на заробітні плати.

Так, лише у 2020 році на заробітну плату криворізьким лікарям з міського бюджету будо виділено 67 млн грн. Місто допомагало медикам й у 2021 році, так в 1-му кварталі 1-й і 2-й дитячим міським лікарням, діагностичному центру, дитячій стоматології та іншим було виділено з міського бюджету майже 15 млн грн, аби зняти напругу через затримку у фінансуванні з НСЗУ.

У липні також знадобилося втручання міського голови, аби було вирішено питання з проплатами за виконані роботи лікувальним закладам вторинної ланки медичної допомоги міста.

«Наразі, знов виникла проблема з фінансуванням НСЗУ в 1, 2 дитячих лікарнях, 5 поліклініці та інфекційці. Згадані дитячі лікарні недоотримали кошти від Національної служби здоров’я внаслідок неповного використання наявного ліжкового фонду, просто кажучи – не було належної кількості хворих. НСЗУ проплачує, згідно з реформою, за надання допомоги й за пацієнтів, яких вилікувано. А таких пацієнтів – у цих лікарнях не було.

Що стосується інфекційної лікарні – вона виконала договірні вимоги щодо Ковід-19, однак не було повного завантаження ліжок пацієнтами з іншими захворюваннями. Тому місто виділяє кошти медикам, недоотримані від НСЗУ», - сказав начальник міського управління охорони здоров'я Костянтин Мурашко.

Криворізькій поліклініці №5 Національна служба здоров’я не проплачує обстеження, які проводяться на її базі, вважаючи, що МРТ та КТ - треба робити лише в умовах стаціонару, якого в 5 поліклініці не має.

«Медичні заклади по всій країні проходять складний й новий для них другий етап реформування галузі й до того ж – в умовах пандемії. Звичайно, виникають труднощі. Не знімаючи відповідальності з керівництва лікарень, місто продовжує підтримувати медиків, аби зміна моделі фінансування не завадила надавати криворіжцям якісні медичні послуги», - підкреслив міський голова К.Павлов.

Аби підтримати медиків, було прийнято рішення про виділення з міського бюджету додаткових коштів (до вже виділених у липні 6,8 млн) у розмірі 2,4 млн грн на допомогу лікувальним закладам міста, які недофінансовані НСЗУ.

28 липня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради