Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Прес-конференція начальника управління екології виконкому міськради Филимонова В.І.

Створено: 2010-07-28 10:10:04Оновлено:

27 липня 2010 року у приміщенні виконкому міськради відбулась прес-конференція начальника управління екології виконкому міськради Филимонова Віталія Івановича.

Висвітлювались актуальні питання про стан навколишнього природного середовища та природоохоронну діяльність, що проводиться у місті.

Основні моменти доповіді:

Атмосферне повітря

Підприємства - забруднювачі атмосферного повітря:
ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" - 82% від загального об’єму викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря по місту;
ВАТ "Південний ГЗК" - 12%
ВАТ "Північний ГЗК" - 4%
ВАТ "Центральний ГЗК" - 1%
ВАТ "Інгулецький ГЗК" - 0,5%
ПАТ "ХайдельбергЦемент Україна" - 0,4%

Стан атмосферного повітря контролюється Криворізькою лабораторією по спостереженню за забрудненням атмосферного повітря на 5-ти стаціонарних постах, Державною санітарно-епідеміологічною службою на 3-х стаціонарних постах, по маршрутних постах на автомагістралях міста і на межі санітарно-захисних зон найкрупніших підприємств міста.

Середньомісячні концентрації забруднюючих речовин у атмосферному повітрі за червень 2010 року по пилу, діоксиду сірки, формальдегіду менші, ніж у червні 2009 року.

Управління екології виконкому міськради продовжує контролювати виконання гірничовидобувними підприємствами міста повітроохоронних заходів при проведенні масових вибухів у кар’єрах.

Виконання підприємствами гірничо-металургійного комплексу повітроохоронних заходів при проведенні вибухових робіт у І півріччі 2010 року дозволило зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 4,1 тисяч тонн.

На виконання рішення виконкому міськради від 08.08.2007 №524 "Про використання безтротилових вибухових речовин" практично завершено перехід від використання тротиловмістких вибухових речовин до більш безпечних безтротилових.

Якщо у 2007 році використання безтротилових вибухових речовин складало 60,7%, то станом на сьогодні використання безтротилових вибухових речовин становить 99%.

Водні ресурси.

У 2009 році підприємствами міста у водні об’єкти скинуто 91,7 млн.м3 стічних вод, з яких 85,4 млн.м3 забруднених й недостатньо очищених.

Із загального об’єму скиду по місту на підприємства гірничо-металургійного комплексу припадає 21,5 млн. м3 стічних вод.

В порівнянні з 2008 роком загальний об’єм скиду стоків по місту зменшився на 23,8 млн. м3, або на 21%.

Об’єм аварійних скидів каналізаційних неочищених стічних вод у водні об’єкти у 2009 році зменшився на 21,1 тис. м3 у порівнянні з 2008 роком і на 566,3 тис. м3 менше, ніж у 1999 році.

У І півріччі поточного року скидів не відбувалось.

У річку Інгулець протягом 2009 - 2010 років аварійні скиди каналізаційних неочищених стічних вод не здійснювались.

Позитивних результатів - зменшення об’ємів скидів каналізаційних стічних вод - досягнуто завдяки наполегливій послідовній роботі виконкому міськради, направленій на будівництво та заміну зношених мереж водовідведення.

Роботи у цьому напрямку планомірно ведуться з 2000 року із залученням коштів фондів охорони навколишнього природного середовища усіх рівнів в межах програми виходу із екологічної кризи м. Кривого Рогу.

З метою максимально можливого залучення коштів державного бюджету для вирішення найважливіших екологічних питань міста у 2010 році міської радою прийнято рішення про участь у Всеукраїнському конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування проекту "Реконструкція споруд біологічної очистки стічних вод Центральної станції аерації з впровадженням технологій денітрифікації та дефосфатизації".

Перемога у конкурсі надає можливість додатково залучити із держбюджету 450 тисяч гривень, що у свою чергу сприятиме прискоренню реалізації зазначеного проекту.

Ефективність впровадження цього проекту має як екологічні, так і економічні характеристики:
- поліпшення очистки комунальних стічних вод;
- попередження незворотного погіршення якості води у річках фосфатами, що призводить до евтрофікації, тобто - загнивання водойм (заростання, дифиціт кисню, загибель риби й рослин);
- попередження фінансових санкцій за недостатню очистку стічних вод до комунального підприємства, яке здійснює у місті водовідведення.

Очистка шахтних вод є однією із самих гострих екологічних проблем, які станом на сьогодні не вирішуються через відсутність экономічно вигідних способів очистки.

Як і у попередні роки, з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій у відповідності до розпорядження Кабінету Міністрів України з 14.11.2009 по 28.02.2010 зі ставка-накопичувача б. Свистунова скинуто 11,195 млн. м3 води.

При цьому на розбавлення скиду з Карачунівського водосховища подано 43 млн. м3 річкової води.

З 19.04.2010 по 20.06.2010 виконано промивку річки, на яку із Карачунівського водосховища подано 76,6 млн. м3 води.

Зазвичай промивка річки триває до середини травня. Тільки завдяки роботі міської ради та її виконавчого комітету, на рівні міжвідомчої комісії вперше прийнято Регламент екологічного оздоровлення річки Інгулець, поліпшення якості води у Карачунівському водосховищі, яким термін промивки подовжено.

При цьому досягнуто позитивних результатів.

Якщо перед промивкою вміст хлоридів у воді становив 800 мг/дм3 при ГДК 350мг/дм3, то на момент завершення промивки - 340 мг/дм3. В кращу сторону змінились й показники по жорсткості - з 18 моль/м3 з початку промивки до 14 моль/м3 наприкінці промивки.

Поліпшення якості води в річці Інгулець важливо як для оздоровлення річки, так і для поліпшення якості питної води, яка подається населенню міста, оскільки Карачунівське водосховище є одним із двох джерел питного водопостачання.

Під час промивки освоєно коштів 17,5млн. грн. Для проведення промивки у повному обсязі потрібно ще стільки ж.

Значна увага на прес-конференції приділялась питанню утворення та ліквідації стихійних звалищ.

Щомісяця виконкоми районних у місті рад інформують про ліквідацію біля 200 несанкціонованих звалищ твердих побутових відходів. За I півріччя поточного року цих звалищ ліквідовано більше 1500.

Проблема полягає у відсутності екологічної культури громадян, які дозволяють собі зсипати сміття не у спеціально відведені для цього місця, а там - де прийдеться.

Слід пам’ятати, що означені дії є порушенням природоохоронного законодавства, а винні у порушенні притягаються до адмінвідповідальності відповідно до статті 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою передбачені штрафні санкції:
- до громадян – на суму від 340грн. до 1360грн.;
- до суб’єктів підприємницької діяльності та посадових осіб – від 850грн. до 1700 грн.

Право складання акту про правопорушення мають уповноважені представники виконкомів районних у місті рад. При цьому розгляд адмінсправ про правопорушення є повноваженнями органів державної санітарно-епідеміологічної служби.

З метою активізації роботи у зазначеному напрямку виконкомом міськради надано відповідні доручення виконкомам районних у місті рад.

Крім того, учасників прес-конференції ознайомлено з ходом реалізації у 2010 році Програми виходу із екологічної кризи м. Кривого Рогу (див. Екологічна ситуація у місті Кривий Ріг), надано вичерпні відповіді на поставлені запитання.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради