Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЦЕНТР «Віза» («ЦЕНТР ДІЇ») ПРО ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ ПРИПИНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

Створено: 2024-03-28 13:39:39Оновлено: 2024-03-28 15:42:47

В умовах сьогодення, на жаль, актуальною для українців є послуга щодо припинення права власності на об'єкт зруйнованого нерухомого майна, внаслідок військової агресії та злочиних дій країни-окупанта - росії.

Існує, також, ряд інших причин, внаслідок яких припиняється право власності на об'єкт нерухомого майна, який знищено, в силу об'єктивних обставин:

- «життя» будівлі добігло кінця;

- дії непереборної сили - наслідки природних (стихійних явищ);

- в результаті людської недбалості;

- злочинних дій інших осіб, чи навіть волевиявлення самого власника.

Скажімо, на місці старого будинку ви вирішили побудувати новий, або ж ваша оселя напівзруйнована, непридатна для нормальної експлуатації, чи ще гірше - наявна загроза обвалення несучих конструкцій, тому споруду рекомендується знести.

Наголошуємо, що, виключно, власник майна має право на звернення із заявою про державну реєстрацію припинення права власності на нерухомість у зв'язку з її знищенням. Надати таке звернення можливо через Центр адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії). Для цього потрібно надати:

  • документ, відповідно до якого підтверджується факт такого знищення. Наприклад: матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна, довідки органів внутрішніх справ України, акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна, тощо;
  • квитанцію щодо сплати адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на суму 300,0 грн. Сплата відбувається у зручний для заявника спосіб (через Приват24, термінал, або відділення будь-якого банку).

Що робити у випадку, коли йдеться про право спільної часткової власності на нерухомість?

У такій ситуації слід врахувати, що кожен учасник спільної часткової власності володіє не часткою майна в натурі, а часткою в праві власності на спільне майно у цілому. Ці частки є ідеальними і визначаються у вигляді відсотків чи часток. Отже, для припинення права власності на спільне майно, в разі його знищення, до ЦНАПу потрібно подавати заяву від усіх співвласників.

Здійснити попередню реєстрацію на прийом до ЦНАПу можливо на вебпорталі, за посиланням: https://viza.kr.gov.ua, у розділі Попередня реєстрація/ Запис на прийом/ Прийом документів адміністраторами, або скориставшись мобільним застосунком «Попередня реєстрація в електронній черзі Центру «Віза», безкоштовно, завантаживши його в  GooglePlay за посиланням https://cutt.ly/ey7BNo5, чи за допомогою QR-коду:

                                              

Завжди раді Вам!

 

Центр “Віза” (“Центр Дії”) - #Ваша довіра - наш досвід! 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» «Центр Дії»:
e-mail: 
[email protected],

 https://viza.kr.gov.ua/

28 березня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради