Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Щодо заходів з профілактики африканської чуми свиней!

Створено: 2017-02-28 16:19:19Оновлено: 2017-02-28 16:20:35

Африканська чума свиней (АЧС) це високо контагіозна вірусна хвороба свиней, що характеризується стовідсотковою загибеллю тварин і швидким розповсюдженням.  До АЧС сприятливі домашні і дикі свині різного віку.

Джерело інфекції – дикі та домашні інфіковані свині. Смертність свиней досягає до 100%. Вірус виявляють у всіх органах і тканинах хворих свиней з моменту підвищення температури тіла аж до загибелі. У зв’язку з цим дуже небезпечним джерелом вірусу є продукти забою хворих тварин. Інфекція може поширюватися з харчовими відходами, де є знешкоджені продукти забою, з кормами, гноєм, транспортними засобами і предметами догляду. Механічним джерелом збудника може бути обслуговуючий персонал, птахи, собаки, кішки і гризуни.

АЧС не загрожує людині, вона вражає виключно тварин, зокрема свиней, що є великою загрозою для продовольчої безпеки міста, області, країни  в цілому.

25.01.2017 було проведено засідання Надзвичайної протиепідемічної та протиепізоотичної комісії при Криворізькій районній держадміністрації. Рішенням комісії №1 від 25.01.2017 «Про заходи щодо ліквідації осередку африканської чуми свиней в Криворізькому районі (с.Новопілля)» було визначено розмежування на зони відповідно до діючої Інструкції Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2014 №363/25140 «Щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» та затверджено план дій.

В межі другої зони нагляду ввійшли адміністративні території міста Кривого Рогу, окрім мікрорайону Інгулець.

Відповідно до Інструкції основними необхідними заходами є:

- заборона торгівлі на ринках живими свинями, м’ясом з них й іншими продуктами свинарства;

- проведення обліку усього поголів’я свиней у господарствах усіх форм власності, розташованих на території міста Кривого Рогу, з наступним посиленим спостереження за ними.

30.01.2017 у виконкомі міської ради відбулося засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконкомі Криворізької міської ради і на підставі рішення районної надзвичайної протиепідемічної та протиепізоотичної комісії при Криворізькій райдержадміністрації від 25.01.2017 №1 та Інструкції Міністерства аграрної політики та продовольства України було прийнято рішення №2 «Про заходи щодо профілактики африканської чуми свиней на території м. Кривого Рогу» щодо заборони торгівлі живими свинями, м’ясом з них та іншими продуктами свинарства до відповідного розпорядження районної комісії (карантин встановлено на 40 днів з моменту знищення інфікованих туш свиней). 

Управлінню Держпродспоживслужби в м. Кривому Розі  було доручено посилити ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за продовольчими ринками щодо недопущенням реалізації живих свиней, свинини та продукції з неї.

 Керівникам ринків на засіданні комісії та на нараді у виконкомі міської ради 30.01.2017 також було вказано на заборону торгівлі продуктами свинарства та активізацію просвітницької роботи щодо АЧС: розміщення плакатів на доступних для огляду місцях та інформування населення міста про це захворювання через гучномовний зв'язок.

27.02.2017 до виконкому міської ради звернулися підприємці, які здійснюють торгівлю м’ясом на міських ринках, з питання припинити карантині обмеження і скасувати заборону на торгівлю свининою через зараження на АЧС у Криворізькому районі.

З метою соціального захисту зазначеної категорії суб’єктів господарювання, виконком міської ради звернувся до керівників ринків з рекомендацією не стягувати плату за оренду та бронювання торгових місць, холодильних камер тощо на ринках на час карантину, у разі якщо підприємці ними не користувалися.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що відповідно до пункту 295.5 Податкового Кодексу України платники єдиного податку І та ІІ груп, які не використовують працю найманих працівників, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки. Суми єдиного податку, сплачені згідно з п.295.5 Податкового Кодексу України підлягають зарахуванню у рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника до податкової інспекції за місцем реєстрації.


 

28 лютого 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради