Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ДАЙДЖЕСТ ДІДЖИТАЛ-МЕСЕДЖІВ У НАГОДІ КРИВОРІЖЦЯМ

Створено: 2020-11-27 15:22:31Оновлено: 2020-11-27 15:27:40

Сьогодні п’ятниця, а це означає, що ВАША DIGITAL «ВІЗА» традиційно представляє Вашій увазі дайджест діджитал-цікавинок цього тижня. До речі, він стане останнім цієї осені.

 

 У нашій країні активно йде процес оцифрування найважливіших для громадянина документів і все більше українців користуються мобільним застосунком «Дія», який дає змогу не носити з собою паперові або пластикові оригінали документів. Також, Україна першою у світі запустила послугу шерингу цифрових документів. І ось, на цьому тижні Правління Національного банку України затвердило Постанову № 148 «Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні», яка дозволить українцям з 1 грудня здійснювати касові операції у банках із цифровими паспортом у застосунку «Дія». Відтепер клієнтам банків, які мають електронний паспорт у мобільному застосунку, більше не потрібні паперові документи для підтвердження своєї особистості в банківському відділенні. Громадянам будуть доступні верифікація та ідентифікація особи з електронним паспортом для здійснення касових операцій у банку. Для цього можна використовувати як ID-картку, так і закордонний біометричний паспорт громадянина у мобільному застосунку «Дія».

 

У період пандемії, яка охопила зараз увесь світ, дуже важливим є не відвідувати зайвий раз місця, де є ризик інфікуватися. А отже, похід до лікаря після одужання для закриття лікарняного може становити небезпеку для громадян. Тож, Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством охорони здоров’я повністю перебудовують процес отримання лікарняного. Запуск е-лікарняних, який заплановано на 2021 рік, дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів, адже це буде звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до  інших державних органів для виплат без жодних фізичних контактів. Запуск стане можливим завдяки повноцінній інтеграції електронної системи охорони здоров’я з системою Пенсійного фонду України  і Фонду соціального страхування України.

 

У нашій країні ще триває процес місцевих виборів, другий тур яких, до речі, у нашому рідному місті відбудеться 6 грудня. У зв’язку з цим цього тижня на порталі «Дія» в електронному кабінеті громадянина додали профіль виборця, завдяки якому  можна знайти всю інформацію про Вас, як про виборця. Через взаємодію з Державним реєстром виборців у профілі виборця доступні дані про Вашу адресу голосування та адресу Вашої виборчої комісії. Відтепер користувачі порталу «Дія» можуть швидко перевірити себе у списку виборців та дізнатися свою виборчу дільницю, а також знайти всю інформацію щодо виборів, якщо запрошення на вибори загубилося. Тож, користуйтеся оновленим порталом «Дія» та візьміть участь у другому турі виборів міського голови.

 

 Також, цього тижня багато цікавого у світі діджиталізації стосувалося представників бізнесу. Так, національний проєкт із розвитку підприємництва «Дія.Бізнес», ініційований Міністерством цифрової трансформації України, разом із Академією ДТЕК запустили серію безкоштовних вебінарів про управління фінансами для малого і середнього бізнесу. Передбачено 3 вебінари, на яких підніматимуться питання бюджетування, залучення інвестицій та ризик-менеджменту. Перший вебінар пройшов 24 листопада, наступні заплановані на 1 та 8 грудня. Для участі у вебінарах необхідно заповнити форму https://forms.gle/bVQUDXbxqW5x8v468. Ще з цікавого - цього тижня Президент України Володимир Зеленський анонсував надання фінансової допомоги для ФОПів у розмірі 8 тис.грн, яку можна буде оформити на порталі та в застосунку «Дія». Для того, щоб скористатися допомогою, потрібно подати заявку, для заповнення якої  знадобиться до 5 хвилин часу, на порталі «Дія» або у мобільному застосунку. Нагадаємо, що фінансова допомога після схвалення програми Верховною Радою України надаватиметься одноразово ФОПам та найманим працівникам, які призупинили роботу на час карантину та мають одну із шести визначених категорій КВЕД.

 

Не забували на цьому тижні і про цифрову освіту громадян. Зовсім нещодавно на Національній онлайн платформі цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта з’явився освітній серіал «Стартуй стартап» для підтримки молодих підприємців та для тих, хто мріє  реалізувати власний інноваційний проект, а вже цього тижня на платформі Дія.Бізнес презентували новий освітній серіал «Почати бізнес. Креативна індустрія», який допоможе представникам креативних індустрій розібратись із тим, як розпочати бізнес у сфері онлайн-освіти без інвестицій, чому варто приділяти достатньо уваги тестуванню та гіпотезам, навіщо робити відбір клієнтів та як працювати з негативними  відгуками. А для всіх, хто цікавиться світом криптовалют, сьогодні презентували освітній серіал про блокчейн, біткоїн та криптовалюти. Ну а для тих, хто більш полюбляє слухати, ніж дивитися, Мінцифра разом із медіасервісом MEGOGO запускають серію подкастів за мотивами освітніх серіалів із цифрової грамотності. Поки доступні тільки два тематичні подкасти – «Безпека дітей в інтернеті» та «Дружні цифрові фінанси», але їх кількість буде постійно поповнюватись. Наступними з’являться подкасти про сучасне резюме та пошук роботи онлайн, сервіси для бізнесу та розваг, про інструменти електронної демократії.

 

 Ну і на останок - Мінцифра та EGAP оголошує конкурс на розробку Платформи Дія.Цифрова громада, що об’єднає цифрові проєкти всіх регіонів. Створення Платформи, як планується, дозволить всім регіонам розпочати свою цифрову трансформацію єдиним курсом. А також:

- допоможе громадам дізнатися про можливості для старту діджитал розвитку;

- дозволить відкрито спостерігати за поточним станом цифровізації регіонів;

- підкаже перевірені, робочі інструменти, шаблони та гайдлайни для реалізації онлайн проєктів;

- надасть можливість поділитися успішними практиками впровадження.

Ознайомитись з технічними вимогами та завантажити форму заявки можна за посиланням https://cutt.ly/9hfYsiz. Тож, якщо бажаєте долучитись, то зверніть увагу, що заявки приймаються до 3 грудня 2020 року.

 

Користуйтеся сучасними сервісами нового покоління

27 листопада 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради