Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю. Вілкул: `Незважаючи на величезне навантаження на бюджет у зв`язку із зростанням тарифів на енергоносії, ми не піднімемо тариф для населення

Створено: 2021-10-27 14:50:07Оновлено: 2021-10-27 14:52:09

Ю. Вілкул: Незважаючи на величезне навантаження на бюджет у зв'язку із зростанням тарифів на енергоносії, ми не піднімемо тариф для населення, продовжимо виконувати соціальні програми, також на підтримку медицини, освіти, соціальний захист мешканців та сферу ЖКХ додатково спрямуємо майже 23,5 млн грн

Навіть у складних умовах пандемії коронавірусу і різкого зростання цін на енергоносії, Кривий Ріг максимально мобілізував зусилля на захист мешканців.  Місцева влада, завдяки раціональному використанню коштів міського бюджету, спрямовує додатковий фінансовий ресурс на підтримку криворіжців та забезпечення стабільної роботи міського господарства.

27 жовтня відбулося пленарне засідання сесії міськради на якому розглянуто 61 питання. Серед ключових – виділення, в черговий раз, коштів на заробітну платню медикам, а це - 3,4 млн грн. лікарням №3, 4, інфекційці та дитячій стоматології.  Ще з 2020 року, згідно проведеної в країні медреформи, всі лікарні є автономними суб'єктами господарювання і гроші на зарплату медикам повинна перераховувати Національна служба здоров'я України. Проте, з початку 2021 року, у зв’язку із недофінансуванням Національною службою здоров’я, з міського бюджету на виплату зарплати медичним працівникам було виділено 24,3 млн грн.

Місто як завжди підтримує та допомагає медзакладам і з оплатою енергоресурсів. В умовах зростання тарифів на електроенергію, для закладів охорони здоров’я та для забезпечення зовнішнього освітлення міста на жовтневій сесії додатково виділено майже 11 млн грн.

«Ще одне важливе питання, яким ми послідовно та комплексно займаємося – покращення якості освіти, а для цього ремонтуємо школи та дитячі садки, закуповуємо сучасне обладнання. Так, у співфінансуванні державної освітньої субвенції спрямовуємо кошти міського бюджету на ремонт та придбання обладнання для їдалень закладів середньої освіти, виділяємо кошти на капремонт покрівлі Центру дитячої та юнацької творчості «Мрія». Також, у співфінансуванні з державною субвенцією направляємо 1,9 млн грн для придбання двох дитячих будинків сімейного типу»,- сказав в.о. міського голови Юрій Вілкул.

У Кривому Розі триває реалізація програми Вілкула-Павлова з виплати жителям часткової компенсації на оплату житлово-комунальних послуг. З початку року таку компенсацію вже отримали більше 130 тис мешканців на загальну суму 130,1 млн грн. На жовтневій сесії підтримане рішення про додаткове виділення на виплату такої допомоги 5 млн грн.

Також нагадаємо, за рішенням в. о. міського голови Юрія Вілкула, яке було підтримано Громадською радою міста та виконкомом міськради, для мешканців  тариф на тепло  не буде змінюватися, а застосовуватиметься на тому ж рівні,  що й у минулому опалювальному сезоне – 1701 грн / 1 Гкал, незважаючи на обґрунтовані розрахунки теплогенеруючих підприємств, за якими тарифи на тепло для криворіжців у зв'язку з різким зростанням цін на енергоносії повинні бути підвищені на 31% і складати в середньому 2228 грн / Гкал,

У той же час, подорожчання газу, електроенергії та інших складових тарифу, на які місто жодним чином не впливає, призведе до збитків міста від непідвищення цін для населення - 567 мільйонів гривень, а повні збитки, з урахуванням лікарень, садочків, шкіл – 1 мільярд 127 мільйонів грн. При тому, що бюджет розвитку міста складає всього 600 мільйонів.

Перший заступник міського голови Євген Удод повідомив: ««Для того, щоб утримати в цьому опалювальному періоді ціну на опалення для криворіжців на рівні минулого року, місто витратить астрономічну суму – 567 мільйонів гривень. Міськрада Кривого Рогу зверталася до Кабінету Міністрів та керівництва держмонополій, щоб місту було надано газ за ціною собівартості видобутку. Але ніхто український газ за собівартістю нам так і не дав. Крім цього, нам вже повідомили, що цього року від держави місто жодної копійки на компенсацію зростання вартості тарифів не отримає».

Для бюджетних організацій ціна природного газу яку встановив НАК Нафтогаз по всій країні за 1000 м3 у новому опалювальному сезоні складе 16 391,56 грн (відповідно, тариф становитиме 3 692,09 грн / 1Гкал). При цьому реальні механізми компенсації бюджетам міст за оплату тепла в школах, дитсадках, лікарнях у зростаючим тарифам на цей рік не передбачені - це лягає на місцеві бюджети. Це означає зняття коштів на ремонти, утримання бюджетних закладів, вирішення інших нагальних питань. Але, попри  величезне  навантаження  на бюджет тариф для населення у  місті підвищуватися не буде.

27 жовтня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради