Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Криворізька міськрада виступила за введення мораторію на підвищення тарифів

Створено: 2016-07-27 15:05:41Оновлено: 2016-07-27 15:34:08

Перед голосуванням мер міста Юрій Вілкул звернувся до депутатів міської ради: «У Кривому Розі збережена робота великих промислових підприємств, середня заробітна плата в місті вище, ніж в середньому по Україні на 15%. Однак, при колосальному зростанні тарифів, інфляції у 79% за два роки, зростання цін на продукти харчування і медикаменти людям не під силу сплачувати рахунки. Вони змушені вибирати - купити хліб і ліки, або заплатити за світло і воду. Тому рішення про мораторій - це перш за все захист інтересів криворіжців».

Депутати прийняли рішення направити звернення до Кабінету міністрів України, Верховної Ради України з вимогою встановити мораторій на введення в дію підвищених тарифів для населення на електроенергію, природний газ, тепло, гарячу, холодну воду і водовідведення з 1 липня 2016 року до приведення їх у відповідність з доходами людей та встановити мораторій на зростання тарифів на ці види послуг у місті Кривий Ріг. Це рішення, ініційоване мером, підтримали 37 депутатів. Депутати з фракцій Самопоміч, Сила Людей, УКРОП, БПП «Солідарність» залишили зал до розгляду питання.

Керівник фракції Опозиційного блоку в міськраді Віктор Артюх наголосив: «Тисячі криворіжців звертаються на гарячі лінії Кабміну, міськради, райрад і підприємств-надавачів комунальних послуг, з одним питанням - як їм витримати такий тарифний прес? Тому в направленому до Верховної Ради і Уряду зверненні ми вимагаємо не тільки ввести мораторій, але і переглянути раніше прийняті рішення по тарифам. Вони повинні бути знижені! Також ми вимагаємо від Верховної Ради негайно розглянути пакет законопроектів, який передбачає захист людей. Зокрема - законопроекти про підвищення мінімального розміру оплати праці та пенсій, про обмеження цін на соціально значущі товари і медикаменти та про заборону колекторської діяльності щодо фізичних осіб».

У направленому зверненні, зокрема йдеться: «Кривий Ріг робить все можливе, щоб зменшити тарифне навантаження шляхом впровадження програм енергоефективності. За 2010-2015 роки втрати в мережах теплопостачальних підприємств міста знижені на 7,6%. За цей же період споживання бюджетними організаціями газу знижено на 60%, електроенергії - на 44,7%, теплоносіїв - на 56,3%. Заощаджені гроші спрямовані на подальше впровадження енергозберігаючих технологій. Проте встановлені урядом тарифи просто непорівнянні з доходами переважної більшості сімей криворіжців. Житель однокімнатної квартири буде змушений заплатити від 1150 грн. до 1460 грн. за енергоносії та водопостачання. Це фактично затверджений Кабміном діючий прожитковий мінімум. Сім'я з 4-х осіб, яка проживає в 3-х кімнатній квартирі площею 70 кв.м, буде змушена заплатити від 3141 грн. до 3770 грн».

При цьому, згідно з прийнятим законодавством, передбачається виселення сімей і продаж їх квартир за борги з оплати комунальних послуг. А це означає, що тисячі сімей можуть опинитися на вулиці.


 

27 липня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради