Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

З Вами призупинено дію трудового договору – як реалізувати своє право на працю?

Створено: 2022-05-27 11:57:02Оновлено: 2022-05-27 12:01:00

З Вами призупинено дію трудового договору –

як реалізувати своє право на працю?

    З набуттям чинності Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» працююче населення зіткнулося з таким поняттям у трудових відносинах, а дехто вже й відчув його дію на собі, як призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Нагадаємо, що призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором (тобто тільки на період дії воєнного стану). І головне – таке рішення не повинно використовуватися з метою не сплати працівникові заробітної плати, а тому воно має бути обґрунтованим.

    ЗВЕРТАЄМО УВАГУ: призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Але слід звернути увагу, що в цей період не виплачується заробітна плата та не нараховується єдиний соціальний внесок (що в майбутньому вплине на розмір отримуваної пенсії), працівник втрачає право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, у разі настання хвороби, також період призупинення не зараховується до стражу, що надає право на щорічну відпустку.

    Отож, беручи до уваги вимоги ст.21 Кодексу законів про працю України, якою закріплено право працівника на укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, Ви маєте право на роботу за сумісництвом професій, якщо інше не передбачене законодавством.

 

Інспекція з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради

консультує за телефонами: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24.

 

27 травня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради