Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЦЕНТР «ВІЗА» («ЦЕНТР ДІЇ»): ПРОПИСКУ В ПАСПОРТІ АНУЛЬОВАНО!

Створено: 2023-01-27 13:56:21Оновлено: 2023-01-27 13:59:26

Деколи ми за давньою звичкою називаємо реєстрацію місця проживання пропискою, але чи є ці поняття схожими? Термін «прописка» з’явився ще задовго до наших днів, головним її принципом було офіційне прикріплення певної особи до конкретного місця проживання. Адже без відповідної відмітки у паспорті громадянин не міг влаштуватися на роботу, отримати медичні чи соціальні послуги. Пізніше в Україні змінилось законодавство і згідно з цим змінилися погляди на права та свободи людей, ввели правило добровільної реєстрації за місцем проживання чи перебування.

Таким чином, такого поняття як «прописка» в законодавстві України не існує, натомість існує реєстрація, як внесення запису до реєстру територіальної громади, документів, в які вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування з наступним внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Реєстр Криворізької територіальної громади також функціонує у електронній формі та обмінюється інформацією з державними реєстрами в автоматичному режимі. Таким чином, скасовується паперовий документообіг та виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад.

Отже, на сьогодні "штамп" у паспорті не передбачено.

У разі зміни місця проживання, особі видається витяг із реєстру Криворізької територіальної громади, який підтверджує поточне або попереднє місце реєстрації особи.

Витяг із реєстру територіальної громади – це документ у паперовій або електронній формі, що підтверджує відомості про місце проживання (перебування) особи або інформацію про відсутність таких відомостей на дату та час формування витягу. Громадяни можуть замовити витяг через портал Дія після проходження ним електронної ідентифікації та автентифікації. Витяги з реєстру територіальної громади, отримані в електронній або паперовій формі, мають однакову юридичну силу. Кожен витяг містить унікальний номер та QR-код, який формується автоматично. Перевірка витягу проводиться за допомогою електронних пристроїв шляхом зчитування унікального електронного ідентифікатора (QR-коду), який забезпечує отримання даних із відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби через єдину інформаційну систему МВС України.

Для того, щоб заявнику послуг самостійно отримати витяг через портал «Дія» необхідно:

  • у розділі «Послуги» обрати «Довідки та витяги»;
  • обрати послугу «Витяг про місце проживання»;
  • натиснути «Замовити витяг»;
  • ваша заява буде оброблена протягом декількох хвилин;
  • якщо відомості про вас знайдені в реєстрі, можете завантажити pdf-документ протягом 24 годин.

Так само в застосунку Ви можете замовити витяг про місце проживання Ваших дітей. 

Також таку послугу можна отримати у відділах центру «Віза» («Центр Дії»), ми чекаємо Вас з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 15:30, з технічною перервою з 12:30 до 13:00 за адресами:

Тернівський район: вул. Короленка, 1А, каб. 127;

Покровський район: вул. Шурупова, 2, каб. 114, 115, 116, 117;

Саксаганський район: вул. Володимира Великого, 32, каб. 112;

Довгинцівський район: вул. Дніпровське шосе, 14;

Центрально-Міський район: вул. Староярмаркова, 44;

Металургійний район: вул. Галатова, 2;

Інгулецький район: просп. Південний, 1; вул. Гірників, 19.

Прийом замовників здійснюється за попередньою реєстрацією. Записатись на прийом можна, відсканувавши QR-коди:

 

 

Ми працюємо для Вас!

#ВсеБудеЦНАП!

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» «Центр «Дії»:

https://viza.kr.gov.ua/,

                                                                                                                                      [email protected]

27 січня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради