Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Олександр Вілкул та Вячеслав Задорожний відкрили новостворену рекреаційну зону на річці Стара Саксагань у центрі Кривого Рогу

Створено: 2012-10-26 07:13:49Оновлено:

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул та його перший заступник Вячеслав Задорожний відкрили новостворену рекреаційну зону на річці Стара Саксагань у центрі Кривого Рогу. Рекреаційна зона створена в рамках реалізації регіональної Комплексної екологічної програми Кривого Рогу, яка була розроблена та прийнята за ініціативи Олександра Вілкула. Зокрема, на першому етапі було розчищено майже 5 км русла річки Стара Саксагань та проведено її берегоукріплення на площі понад 500 тис квадратних метрів.

«Нова рекреаційна зона в центрі Кривого Рогу на річці Стара Саксагань – це практичний результат реалізації екологічної політики обласної влади, яка скерована на досягнення головної мети – підвищення якості життя понад 90 тис жителів Центрально-міського району Кривого Рогу. Дніпропетровщина першою в Україні приєдналася до Ініціативи Глобального договору ООН про сталий економічний розвиток на основі запровадження високих соціальних та екологічних стандартів виробництва. Захист довкілля, зменшення шкідливих викидів і скидів, розчищення русел річок, створення нових рекреаційних зон – це один з пріоритетів Комплексної стратегії розвитку регіону», - сказав Олександр Вілкул.

«Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується регіональна екологічна програма Кривого Рогу. Це наймасштабніша екологічна програма за всі роки незалежності України. Її обсяг фінансування становить майже 11 млрд грн, 10 млрд з яких - це кошти гірничо-металургійних підприємств Кривбасу, близько 1 млрд – бюджетні кошти. Це передова європейська практика соціального партнерства влади і бізнесу, яка успішно запроваджена на Дніпропетровщині з ініціативи губернатора нашого регіону», - сказав Вячеслав Задорожний.

За попередні десятиліття в результаті порушення водного режиму річки Стара Саксагань відбулося замулення русла річки, підйом рівня ґрунтових вод, що завдавало шкоди житловим будинкам та інженерним комунікаціям Центрально-міського району Кривого Рогу, в якому проживає 90 тисяч жителів. Для вирішення цього актуального питання в 2010 році за підтримки губернатора Олександра Вілкула розпочато розчищення русла річки.

Проект було реалізовано впродовж 2010-2012 років. У результаті було розчищено майже 5 км русла річки Стара Саксагань з середньою глибиною розчистки 2,5 метри, видалено понад 200 тис кубометрів мулу.

З метою укріплення берегів та попередження їх заростання виконано берегоукріплення річки загальною площею понад 500 тис квадратних метрів. Зокрема, було влаштовано георешітки та гетекстиль з наступним їх закріпленням камінням. Для вільного доступу жителів міста до води влаштовані маршові сходи вздовж річки.

Для забезпечення централізованого водовідводу надлишкової води під час злив, щоб унеможливити розмивання берегів річки, влаштовано спеціальні зливові лотки.

Для подальшого благоустрою території виконано планування берегів. Невдовзі буде проведено зариблення річки. Планується запустити більше однієї тонни дворічки товстолоба.

ДОВІДКОВО

У рамках Комплексної екологічної програми Кривого Рогу в 2011 році скорочено обсяг шкідливих викидів в атмосферу на 9%, в 2012 році впроваджено систему 3-ступінчастої очистки води на Карачунівському водосховищі, з якого надходить вода для 250 тисяч жителів Кривбасу. У всіх дитсадках, усіх школах та усіх лікарнях Кривого Рогу встановлені системи доочистки води.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради