Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Після розчистки старого русла річки Саксагань в ній знову водитиметься риба

Створено: 2012-10-26 13:28:56Оновлено:

26 жовтня в рамках виконання масштабного проекту екологічного оздоровлення річки Саксагань, реалізованого за ініціативи та підтримки губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула, відбувся черговий захід - зариблення річки, як один із важливих заходів з відновлення природного стану екосистеми річки. Завершено ще один з етапів довгострокової програми по вирішенню екологічних проблем Кривбасу.

Розкриття джерел та збільшення глибини, яке відбулось за рахунок розчистки, дозволяє збільшити обсяг надходження свіжої води, покращує проточність річки, підвищує її асимілюючу здатність і є надзвичайно важливим для оздоровлення будь-якого водного об'єкту, оскільки здатність екосистеми річки до самовідновлення та самоочищення є основним фактором сприятливого режиму її існування.

Виконано значний обсяг робіт - реконструкція водопропускних споруд, удосконалення дренуючої системи, розчищення та поглиблення русла річки, а також укріплення берегової лінії, на якій висаджені зелені насадження. Важко переоцінити значимість проекту, як з точки зору екологічного ефекту, так і з точки зору створення комфортних умов відпочинку жителів міста. Після виконання технологічних заходів з розчистки русла, в результаті яких було видалено більше 200 тисяч кубічних метрів мулу, та за рахунок очистки і розкриття нових джерел, річка отримала відповідний додатковий обсяг води. Виконання робіт проводилось з найменшим впливом на екосистему річки: створено поглиблені ділянки, як потенційні місця зимівлі риб; створено прибережні мілководні ділянки, на яких буде поступово формуватися водна рослинність.

Завершення усіх цих робіт увінчалося такою приємною подією, як запуск риби. В процесі зариблення до річки потрапило близько однієї тонни двохлітньої риби, яка була випущена на тих ділянках, де вже закінчено роботи з розчистки русла та почали формуватись сприятливі умови для існування водних живих ресурсів.

В результаті риба отримала нове поліпшене середовище свого існування, що в подальшому буде сприятливо впливати на стан річки. Адже відомо, що деякі сорти риби, в тому числі товстолоб, здатні, фільтруючи через себе, очищувати воду від синьо-зелених водоростей, а також від надмірного збільшення очерету.

На цьому робота відповідного напрямку не завершується. Вже в наступному році планується реалізація проекту відновлення водності річки Стара Саксагань за рахунок подачі додаткового обсягу свіжої води. Крім цього, заплановано розробку проектів водоохоронних та прибережних захисних смуг. Все це дозволить забезпечити здійснення більш дієвого контролю за дотриманням режиму ведення господарської діяльності в цих зонах та запобіганню негативному впливу на водні ресурси.

Ця ділянка Саксагані розташована в історичній центральній частині міста, де зосереджено об'єкти відпочинку людей, рекреаційні зони, пам'ятки садово-паркового мистецтва. Проведення благоустрою цих об'єктів в комплексі із заходами екологічного оздоровлення річки створюють більш комфортні умови та можливість відпочинку кожного мешканця міста, який забажає провести тут вільний час.

(0564)92 13 03, [email protected]

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради