Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю. Вілкул: Навіть під час війни ми зберегли роботу бібліотек, щоб криворіжці мали змогу брати книги та отримувати додаткові сервіси

Створено: 2022-04-26 14:16:33Оновлено: 2022-04-26 14:19:01

В.о. міського голови Кривого Рогу Юрій Вілкул провів нараду щодо роботи бібліотек в умовах воєнного стану. Навіть у нинішніх умовах міська влада не закрила бібліотеки та бібліотекарі отримують зарплату в повному обсязі.


У місті діє 46 бібліотек: 26 – для дорослих та 20 – дитячих. До війни стратегією міської влади було перетворення бібліотек на сучасні культурно-соціальні хаби, центри нових знань та корисного спілкування.


«Кривий Ріг – місто, що читає, місто з великими культурними можливостями та амбіціями. Широка бібліотечна мережа Кривбасу – ще одне тому підтвердження. Навіть під час війни ми забезпечуємо криворіжцям можливість для читання, розвитку та впроваджуємо нові сервіси, які корисні людям», - сказав Юрій Вілкул.


Леся Валіцька, в.о. директора комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» сказала: «Зараз ми переконуємось у тому, наскільки потрібне наше покликання, як у період великих випробувань книги залишаються людям вірними друзями, порадниками, втішниками. Завдяки підтримки міста ми продовжуємо працювати. Те, що бібліотеки відкриті, підіймає дух наших читачів, які використовують кожну можливість прийти до читальних залів. Крім того, тепер ми допомагаємо криворіжцям безкоштовними послугами в Інтернеті».


Леся Валіцька від імені всіх бібліотекарів подякувала Юрію Вілкулу за те, що навіть у нинішніх умовах міська влада, як у деяких містах не закрила бібліотеки та бібліотекарі отримують зарплату в повному обсязі.


«До нас постійно звертаються криворіжці з проханнями щодо онлайн-оплати комунальних платежів, роздруківка інформації «Нова-Ком», реєстрації в мобільних додатках «Дія» та «Віза», - зазначила Леся Валіцька. – Це особливо корисно для наших відвідувачів старшого віку, яким подібне ще в новинку. Наразі активні гості у наших комп'ютерних залах школярі, які часто приходять до нас у бібліотеки та працюють за комп'ютерами під час дистанційного навчання.


Окрім обслуговування читачів, усі бібліотеки продовжують різнопланову волонтерську діяльність. Бібліотекарі допомагають у роботі гуманітарних складів, у підготовки м'ясної продукції для стратегічного запасу міста, беруть участь у плетінні захисних сіток.

 

Всі бібліотеки міста з 1 березня приєдналися до нової масштабної читацької онлайн-акції #Читаємо про Україну та українців.


«У нинішній ситуації електронні версії книг дедалі популярніші, – уточнює Леся    Валіцька. – Наразі українські видавництва відкрили безкоштовний доступ до своїх сайтів. І ми хочемо зорієнтувати наших читачів у цьому книжковому морі, порадити цікаві новинки. Тож із задоволенням взялися за проєкт. На нашій сторінці у Фейсбук розміщуємо та оновлюємо відеоролики, які знайомлять читачів з коротким змістом та авторами – сучасними популярними письменниками та поетами. Серед них: Володимир Лис, Світлана Талан, Дара Корній, Василь Шкляр, Люко Дашвар та інші.


У презентації до кожної книги обов'язково вказується хештег – безкоштовне електронне посилання на її прочитання. Так за допомогою своїх друзів-бібліотекарів криворіжці відкривають для себе літературу сучасної України, удосконалюють свою українську мову, яку зараз чують та підтримують у всьому світі.

26 квітня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради