Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИВОРІЖЦІВ ДО КОНТАКТ-ЦЕНТРУ 1520

Створено: 2021-03-26 13:09:36Оновлено: 2021-03-26 13:11:00

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА 

ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІРИНА РИЖКОВА

 

  • Карантинні обмеження в «помаранчевій» зоні для об’єктів бізнесу.

 

        Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.02.2021 № 104 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» на сьогоднішній день в Україні діє адаптивний карантин, який триватиме до 30 квітня 2021 року. У зв’язку з підвищенням рівня епідеміологічної безпеки у «помаранчевій»  зоні, наразі, перебувають 11 регіонів, у тому числі Дніпропетровська область.

         На території, де установлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки, діють обмежувальні протиепідемічні заходи, які були передбачені і для «жовтої» зони, а саме: наразі заборонено:

  • перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у т.ч. виготовлених самостійно;
  • проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдальнь, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій;
  •  приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50 відсотків місць у кожному окремому кінозалі або залі;
  • робота після 24-ї та до 7-ї години (із забороною продажу алкогольних напоїв після 22-ї до 08.00 години) об’єктів з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдальнь, кафетеріїв, буфетів тощо), крім здійснення адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
  • діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких: не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менш як 1,5 метра; не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, що закривають ніс та рот, та не здійснюється належний контроль за їх використанням; обслуговуються покупці без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно; не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни).

         В «помаранчевій» зоні додатково заборонено: роботу закладів із розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів; проведення масових заходів за участю більш як 20 осіб; робота фітнес-центрів, спорт-залів, басейнів.

          Крім того, нагадуємо про необхідність неухильного дотримання протиепідемічних правил, а саме: проведення температурного скринінгу працівників перед початком робочої зміни; наявність санітайзерів (антисептиків для рук); нанесення маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м; дотримання відстані не менше 2,0 м між сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох клієнтів за одним столом (без урахуванням дітей віком до 14 років); забезпечення можливості безготівкового (безконтактного) розрахунку; регулярне миття рук, робота працівників в гумових рукавичках; обов’язкова наявність захисних масок (респіраторів) в персоналу, вчасна їх зміна та утилізація; регулярна дезінфекція приміщення, обладнання, відкритих поверхонь; інформування відвідувачів про встановленні обмеження.

      

  • За торгівлю алкогольними напоями в кіоску – штраф!

 

         Статтею 1 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – закон № 481) визначено, що місце торгівлі – це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування для алкогольних напоїв, крім пива, – торговельною площею не менше 20 кв. м., обладнане РРО (незалежно від їх кількості).

           Податковим кодексом України (п.п. 14.1.15 ст. 14) встановлено, що будівлі - це земельні поліпшення, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення майна, тварин, рослин, збереження інших матеріальних цінностей, провадження економічної діяльності.

           Згідно з Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» тимчасова споруда торговельного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. Кіоск – не будівля!

Продаж алкогольних напоїв у невизначених для цього місцях торгівлі заборонено (ст. 153 Закону № 481).

          За означене порушення до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів. Якщо суб’єкти господарювання здійснюють на підставі відповідних ліцензій торгівлю алкогольними напоями в кіосках, палатках, павільйонах, приміщеннях контейнерного типу тощо без обмеження площі, то до них застосовуються штрафні санкції як за торгівлю алкогольними напоями у невизначених для цього місцях торгівлі у розмірі    6800 гривень.

          Звертаємо увагу, що у місті наявні факти торгівлі алкогольними напоями в кіосках. Управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради співпрацює з органами ДПС стосовно приведення у відповідність до норм чинного законодавства організацію роздрібної торгівлі алкогольними напоями (крім пива) в тимчасових спорудах кіосків.

 

  • Як працівнику самостійно перевірити чи сплачує роботодавець за нього страхові внески ?

           Одним з поширених порушень законодавства про працю є прийняття працівника на роботу без офіційного оформлення трудових відносин. Важливо наголосити, що запис в трудовій книжці не являється підставою для автоматичного зарахування даного періоду трудової діяльності до страхового стажу. Відповідно до законодавства України до пенсії зараховується лише той період, за який були сплачені страхові внески. При цьому саме страховий стаж враховуватиметься при нарахуванні пенсії та наданні допомоги по тимчасовій втраті працездатності, безробіттю.

           Сьогодні кожен працівник на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України може самостійно перевірити чи добросовісно сплачує роботодавець за нього страхові внески та який період трудової діяльності зарахування до його страхового стажу. 

          На порталі можна отримати всю інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків сплачених до ПФУ та розмір заробітної плати.

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ

ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

НАТАЛЯ СТРИГА

 

  • Оренда приміщення комунальних палаців культури для проведення концертів та фестивалів.

 

З метою організації культурно-мистецьких заходів у приміщеннях комунальних палаців культури  фізичні та юридичні  особи  звертаються безпосередньо до адміністрацій  цих закладів для отримання платної послуги  згідно з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2020                №1183 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури, що не є орендою».

 

  • Організація освітнього процесу у закладах спеціалізованої мистецької освіти та палацах культури з 29.03.2021.

 

З 29.03.2021 освітній процес буде організовано у звичайному режимі з дотриманням посилених обмежувальних протиепідемічних заходів та обмеженням доступу батьків до цих закладів. Недопустимо проведення масових заходів (вистав, свят, концертів, репетицій тощо) за участю здобувачів освіти з більше ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів). Проведення масових (культурних, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів здійснюватиметься за участю не більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі (окремого приміщення) або наповненістю залів не більше 50 відсотків місць у кожному окремому залі.

 

26 березня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради