Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Новый пункт«ПРИХИСТОК»: ДОПОМАГАЄМО ЛЮДЯМ, ПРАВИЛЬНО ОФОРМЛЮЄМО ДОКУМЕТИ, ОТРИМУЄМО КОМПЕНСАЦІЮ

Створено: 2024-02-26 16:16:21Оновлено: 2024-02-26 16:26:54

Підсумки першого місяця прийому заяв на компенсацією за новою формою.

З 1 січня 2024 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 №1413 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333 і від 30 серпня 2022 р. № 977» змінився бланк заяви особи, яка розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витрат. Ці зміни суттєві і вимагають додаткових відомостей щодо внутрішньо переміщених осіб.

Попереджаємо, що законодавство змінюється, форма заяви вже зазнавала змін, а отже, якщо ви подаєте заяву онлайн, поцікавтеся, чи не змінилася форма заяви.

Шукайте її тільки на офіційному сайті Верховної Ради України (Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» зі змінами): http://surl.li/bsdjn

АБО

На порталі Центру адміністративних послуг «Віза» (Центр Дії») виконкому Криворізької міської ради (http://surl.li/pucvf ).

За підсумками опрацювання заяв за січень 2024 року - майже чверть наданих заяв – це заяви старого взірця, за якими неможливо призначити компенсацію, а отже заявники отримали відмову.

Які ще найпоширеніші помилки?

Заповнення заяви – це відповідь на всі питання, які є у бланку, заповнення всіх граф. Вона не пишеться у довільній формі, ця форма затверджена Урядом. І всі вказані у заяві дані переносяться у форми для нарахування компенсації. Тож, якщо відсутня хоч одна інформація – ця заява не може бути розглянута позитивно.

При перевірці поданих заяв виявилася ще одна помилка, а саме – зареєстроване/задеклароване місце проживання (перебування) внутрішньо переміщеної особи. В довідці внутрішньо переміщеної особи це графа – «Зареєстроване місце проживання». Натомість значна кількість заявників в цій графі вказали фактичне місце проживання натепер, у м.Кривий Ріг.

ОСНОВНІ ВИМОГИ для отримання компенсації:

- БЕЗКОШТОВНО РОЗМІЩУЄТЕ ВПО;

- НА НАСТУПНИЙ ДЕНЬ ПОДАЄТЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО РОЗМІЩЕННЯ (Додаток 1 до Порядку);

- З 1 ПО 5 ЧИСЛО ЩОМІСЯЦЯ ПОДАЄТЕ ЗАЯВУ НА КОМПЕНСАЦІЮ ВИТРАТ(Додаток 2 до Порядку);

- У РАЗІ ЗМІН (ЗНЯТТЯ З ОБЛІКУ ВПО З РІЗНИХ ПРИЧИН, ПЕРЕЇЗДІ БЕЗ ЗНЯТТЯ З ОБЛІКУ, РОЗМІЩЕННЯ НОВИХ ВПО ТОЩО) ПОВІДОМЛЯЙТЕ ПРО ЦЕ (Додаток 1 до Порядку);

- КОМПЕНСАЦІЯ НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ:

  • ЯКЩО ЗАЯВА НЕ ВІДПОВІДАЄ ПОРЯДКУ;
  • ЯКЩО ЗАЯВА НАДІСЛАНА З ПОРУШЕННЯМ ТЕРМІНІВ;
  • ЯКЩО ЗАЯВА МІСТИТЬ НЕ ВСЮ ІНФОРМАЦІЮ;
  • ЯКЩО ЗАЯВА МІСТИТЬ НЕДОСТОВІРНУ ІНФОРМАЦІЮ;
  • ЯКЩО ЗА АДРЕСОЮ РОЗМІЩЕННЯ Є ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПО СПЛАТІ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ;
  • ЯКЩО ВПО ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ОБЛІКУ ЗА АДРЕСОЮ, ВІДМІННОЮ ВІД АДРЕСИ ФАКТИЧНОГО МЕШКАННЯ, ЗА ЯКОЮ ПОДАЄТЬСЯ ЗАЯВА НА КОМПЕНСАЦІЮ;
  • ЯКЩО В РЕЗУЛЬТАТІ ОБСТЕЖЕННЯ З’ЯСОВАНО, ЩО ВПО ФАКТИЧНО НЕ МЕШКАЮТЬ ЗА ВКАЗАНОЮ АДРЕСОЮ;
  • ЗА РОЗМІЩЕННЯ РОДИЧІВ: БАТЬКІВ, ДІТЕЙ, ОНУКІВ, У ТОМУ ЧИСЛІ ПОВНОЛІТНІХ, ЧОЛОВІКІВ ТА ДРУЖИН;
  • ЗА РОЗМІЩЕННЯ ГРОМАДЯН, ЯКІ Є ВЛАСНИКАМИ (СПІВВЛАСНИКАМИ) ПРИМІЩЕННЯ, В ЯКИХ ЇХ ПРИХИСТИЛИ;
  • ЗА РОЗМІЩЕННЯ ГРОМАДЯН, ЯКІ ПЕРЕМІСТИЛИСЯ З ТЕРИТОРІЇ, ЩО НЕ ВХОДИТЬ ДО ПЕРЕЛІКУ територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, ЯКИЙ ЗАТВЕРДЖЕНО Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами).

За посиланням https://viza.kr.gov.ua/#/services_all можна знайти всі бланки, пов’язані із послугою «Прихисток» а також зразки їх заповнення.

26 лютого 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради