Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Не пали листя – не завдавай шкоди собі та природі!

Створено: 2017-10-25 14:54:59Оновлено: 2017-10-25 14:55:44

Спалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. 

При цьому слід зазначити, що статтею 12 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" визначено обов’язки громадян берегти природу, охороняти та раціонально використовувати її багатства.

Шкода від спалювання листя надзвичайно велика, особливо у нашому промислово навантаженому місті.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, діоксини – одні з найотрутніших для людини речовини.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке так рясно окропляється мешканцями від колорадського жука.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до руйнації природних екологічних систем:

1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи.

2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

3. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини коріння.

4. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в ґрунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво.

5. При спалюванні сухого опалого листя на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, до порушення законодавства, можливості виникнення пожеж та знищення рослинного світу.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Корисне використання компосту в якості добрива для прикореневої підкормки дерев і кущів.

Слід зазначити, що статтями 16 і 20 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" та "Правилами благоустрою у місті Кривому Розі" категорично  заборонено спалювання сухого опалого листя, відходів на прибудинкових територіях, в контейнерах для сміття, на території зелених насаджень.

Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77-1 адміністративного кодексу України.

Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн.) і на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн.).

Управління екології виконкому міської ради звертається до громадян міста не бути байдужими до того, як несвідомі громадяни палять листя, суху траву або сміття.

У разі виявлення фактів спалювання опалого листя необхідно звертатися за до:

І. Виконкомів районних у місті рад:

 - Металургійної – 74-10-10;

- Довгинцівської – 71-10-10;

- Покровської – 440-32-45, 66-10-10;

- Інгулецької – 21-39-24; 22-11-39;

- Саксаганської – 64-50-06;

- Тернівської –097-035-10-10;

- Центрально-Міської – 90-07-43.

 ІІ. Національної поліції  – 102.

 ІІІ. ТОВ "Екоспецтранс" – 92-27-32, 401-12-06.

 Завдяки правильному підходу громадськості до вирішення питання щодо поводження з рослинними рештками ми збережемо довкілля та здоров’я нашого населення.


 

25 жовтня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради