Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Комісія з надзвичайних ситуацій: Згідно із законом, держпідприємство «Кріворіжтеплоцентраль», кероване Фондом держмайна, ЗОБОВ`ЯЗАНО почати подавати тепло людям

Створено: 2017-10-25 16:09:59Оновлено: 2017-10-25 16:18:51

ПРИ ЦЬОМУ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «Криворіжтепломережа», ПІДПОРЯДКОВАНЕ міськвиконкому, ПОЧАЛО ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН з 15 жовтня. Вже включені 67 котелень. Решта 9 підключаються згідно з графіком.

Мер міста Юрій Вілкул провів екстрене засідання міської Комісії з питань надзвичайних ситуацій з приводу невключення котельних держпідприємством «Криворізька теплоцентраль», яке підпорядковується Фонду держмайна. Міська влада не має впливу на держпідприємство. У рішенні комісії зазначено, що, ЗГІДНО ПУНКТУ 16 ЗАКОНУ ПРО ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ, «Теплоцентраль» зобов'язана ВКЛЮЧИТИ ТЕПЛО, А НАК «НАФТОГАЗ» зобов'язана ПОДАТИ НЕОБХІДНІ ОБСЯГИ ГАЗУ.

Прийняте рішення направлено керівникам органів управління держпідприємством - Міністерству енергетики, Облдержадміністрації, а також главам Державної служби з надзвичайних ситуацій, НАК «Нафтогаз» України та ПАТ «Криворіжгаз».

Також «Криворізька теплоцентраль» зобов'язана виконати пункт 7.9.4 Указу Міністерства палива та енергетики України та подати тепло в житлові будинки і на об'єкти соціальної сфери, адже вже третій день середньодобова температура по  місту нижче +8 градусів.

На екстреному засіданні комісії фахівці говорили про наслідки для міста і його жителів в разі невиконання «Кріворожтеплоцентраллю» своїх обов'язків. Начальник управління благоустрою та житлової політики Іван Карий сказав: «При подальшому зниженні температури в умовах відсутності подачі тепла можуть бути заморожені десятки кілометрів трубопроводів, що викличе колапс в найбільшому промисловому центрі країни».

На сьогоднішній день жодна з шести котелень підприємства «Кріворожтеплоцентраль», що знаходиться в управлінні Фонду держмайна в роботу не запущена. Без тепла залишаються 67 дитячих садків, майже 30 лікувальних установ, 63 школи та понад 2 тисячі багатоквартирних житлових будинків.

При цьому бюджетна сфера, яка фінансується з міського бюджету - дитячі сади, школи, заклади охорони здоров'я - боргів перед енергетиками не має.

На держпідприємстві «Кріворожтеплоцентраль» за останній час без узгодження з містом уже п'ять разів змінювалися керівники. У Києві було прийнято рішення про приватизацію підприємства. Дочірня компанія НАК «Нафтогаз України» - держпідприємство «Газ України» подала позов на банкрутство «Криворіжтеплоцентралі». Все це паралізувало діяльність підприємства і призвело до кризи.

Вимоги криворізької міськради про неприпустимість приватизації стратегічного для міста підприємства були проігноровані. Пропозиції міської влади про передачу підприємства в комунальну власність поки також не враховані і не розглянуті.

Довідково:

Для того, щоб відкрити можливість передачі колишнього держпідприємства в комунальну власність, 10 жовтня на сесії Криворізької міськради депутати підтримали рішення про «Готовності житлового фонду, об'єктів соціальної сфери, теплопостачання, електротранспорту, дорожньо-мостового господарства міста до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років». Місто готове до прийому «Криворізької теплоцентралі» в комунальну власність.

Крім цього, для забезпечення теплом городян, які стали заручниками підконтрольної Фонду Держмайна «Криворізької теплоцентралі» і ризикують залишитися взимку в холодних квартирах, за завданням мера Юрія Вілкула були розроблені зміни до постанов Кабміну, які дадуть можливість врегулювати «дірки» в нормативній базі для недопущення зриву Теплоцентраллю опалювального сезону в Кривому Розі.

 


 

25 жовтня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради