Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Для підвищення якості води в Кривому Розі буде в два рази збільшено обсяг подачі чистих Дніпровських вод в Карачуновське водосховище і річку Інгулець

Створено: 2017-07-25 16:22:00Оновлено: 2017-07-25 16:24:57

Під керівництвом мера Юрія Вілкула відбулася робоча нарада з вирішення проблем шахтних вод. Промисловці, вчені, екологи та громадські працівники вибрали найбільш оптимальний варіант мінімізації впливу шахтних вод на криворізькі водойми та якість питної води.

Вирішенням питання утилізації високо мінералізованих шахтних вод у Кривбасі займаються більше 30 років - як місто, так і обласні та державні структури.

У 2016 році для вирішення цієї проблеми були залучені фахівці німецької компанії GIZ, які мають досвід у вирішенні подібних питань. Разом з ними працювали фахівці виконкому, громадськість, екологи області та міста. Робочою групою 13 липня було презентовано 5 варіантів вирішення проблеми шахтних вод. За завданням мера, керівники гірничо-збагачувальних комбінатів, шахт обговорили і подали свої пропозиції для прийняття одного варіанту - найбільш оптимального.

«Після обговорення та аналізу всіх пропозицій та варіантів ми сконцентрувалися на найбільш оптимальному шляху - буде значно, в два рази (до 200 млн. М3), збільшено обсяг подачі чистих Дніпровських вод в Карачуновське водосховище і річку Інгулець для розведення шахтних вод. Це позитивно вплине на якість води та стан самих водойм», -сказала начальник управління екології Світлана Охотнікова.

Крім того, на нараді прийняте рішення про необхідність впровадження дієвої системи моніторингу за  станом річок  Інгулець і Саксагань. Кожен   бажаючий  зможе   в  режимі  он-лайн відслідковувати стан річок. Крім того, система моніторингу дозволить керувати процесом розведення і промивання русел. Роботу з впровадження моніторингу німецька сторона повністю бере на себе. Вона буде реалізована в рамках запропонованого проекту.

У серпні відбудеться презентація остаточного варіанту техніко-економічного завдання, яке буде представлено на державному рівні - у Верховній Раді і Міністерстві екології природних ресурсів України.

«Нам необхідне фінансування з державного та обласного бюджетів для вирішення цього важливого для всієї України, а не тільки для підприємств міста і його жителів, питання. Ми неодноразово зверталися до Державного агентства водних ресурсів, Кабміну, Верховної Ради про необхідність проведення посилених заходів і зміни регламенту промивки Інгульця. Сподіваюся, що позиція міста і прийняті рішення будуть підтримані центральною владою, щоб криворіжці пили чисту воду, а також пройшло екологічне оздоровлення річок регіону », - зазначив мер Юрій Вілкул.

Довідково:

Під керівництвом мера міста Юрія Вілкула вже шість років у Кривому Розі реалізується комплексна екологічна програма. В результаті, в порівнянні з 2010 роком, зменшено викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря - на 17%; скиди стічних вод в міські водойми - на 22%; а розміщення промислових відходів - на 15%. Здійснено проект з розчищення русла річки Саксагань в Центрально-Міському районі. Реалізовано унікальний проект з реконструкції Карачунівського водозабірного комплексу, що дозволило значно поліпшити якість питної води, яка звідти поставляється.

Постійно реалізуються і заходи по боротьбі з підтопленнями як станцій швидкісного трамваю та інших об'єктів, так і житлових будинків. Реалізовано проект по будівництву нового шлюзу, який дав можливість регулювати рівень води в річці і не допускати підтоплення паводковими водами будинків в Центрально-Міському районі. Тривають роботи з благоустрою зони відпочинку на Прудах. Також в рамках комплексного підходу з оздоровлення водних об'єктів була проведена розчистка ставків у Металургійному районі.


 

25 липня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради