Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

На публічне ознайомлення (оприлюднення) виноситься звіт про базове відстеження результативності регуляторного акта

Створено: 2019-06-25 12:39:29Оновлено: 2019-06-25 12:43:49

На публічне ознайомлення (оприлюднення) виноситься звіт про базове відстеження результативності регуляторного акта - рішення Криворізької міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку на території м. Кривого Рогу у 2020 році», який ухвалений постійними комісіями міської ради з питань планування бюджету та економіки, земельних відносин, містобудування, комунальної власності міста 24.06.2019.

 

ЗВІТ
про базове відстеження результативності проекту
регуляторного акта – рішення Криворізької міської ради
«Про встановлення ставок плати за землю та пільг щодо
земельного податку на території м. Кривого Рогу у 2020 році»

 1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого від-стежується: проект рішення Криворізької міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку на території м. Кривого Рогу у 2020 році».

 2. Назва виконавця заходів з відстеження: департамент регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради.

 3. Цілі прийняття регуляторного акта:

- установлення ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку на території м. Кривого Рогу;

- забезпечення соціально-економічного розвитку міста, подальшого регулювання земельних відносин, використання земельного ресурсу в інтересах територіальної громади м. Кривого Рогу;

- отримання фінансового ресурсу для вирішення соціально-економічних питань розвитку міста, підвищення соціальних стандартів.

 4. Строк виконання заходів з відстеження: з 25.04.2019 по 27.05.2019.

 5. Тип відстеження: базове.

 6. Методи одержання результатів відстеження регуляторного акта: аналіз та прогноз показників щодо чисельності платників податку та надхо-джень до бюджету міста від плати за землю здійснювалися за даними Криворізьких управлінь Головного управління ДФС у Дніпропетровській області та шляхом проведення консультацій з представниками громадськості й консультативно-дорадчих органів відносно здійснення державної регуляторної політики та витрат суб’єктів господарювання, пов’язаних з виконанням вимог регулювання*.

 *З метою здійснення оцінювання показників результативності регуляторного акта проведені консультації з представниками громадських організацій та міської галузевої ради під-приємців з питань містобудування, земельних відносин і рекламної діяльності.

 7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних: результативність відстежувалася з метою оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта (Постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року №308), шляхом аналізу фактичних і прогнозних показників чисельності платників податку, надходжень до бюджету міста від плати за землю у 2019, 2020 роках та консультацій з представниками громадськості щодо розміру коштів і часу, що витрачатимуться суб’єктами господарювання на виконанням вимог акта.

Крім кількісних показників до вигод належить забезпечення фінансування міських цільових програм за рахунок збільшення надходжень коштів до бюджету міста від плати за землю, високий рівень поінформованості громади та суб’єктів господарювання з основних положень акта.

Очікуваними вигодами внаслідок дії рішення міської ради є:

 - у сфері інтересів територіальної громади – зменшення податкового навантаження на землекористувачів шляхом установлення пільг щодо земельного податку для земельних ділянок, зайнятих індивідуальними гаражами, садовими й дачними будинками фізичних осіб, а також унаслідок установлення пільг органам місцевого самоврядування. Розвиток інфраструктури, збільшення кількості робочих місць; спрямування фінансового ресурсу, отриманого за рахунок забезпечення стабільних податкових надходжень від плати за землю, на вирішення соціальних проблем населення;

- у сфері інтересів суб’єктів господарювання – установлення ставок плати за користування земельними ділянками міста з урахуванням диференціації за видами цільового використання земель;

- у сфері інтересів органів місцевого самоврядування – удосконалення системи місцевого оподаткування, підвищення рівня використання економічних ресурсів міста, забезпечення надходжень до бюджету міста від плати за землю, що можуть бути спрямовані на виконання цільових програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, електронного врядування, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності регуляторного акта

До кількісних показників належать: чисельність платників податку,  надходження коштів до бюджету міста від плати за землю, розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання у зв'язку з виконанням вимог акта. До вигод належить забезпечення фінансування міських цільових програм за рахунок збільшення надходжень коштів до бюджету міста від плати за землю.

Кількість платників плати за землю, на яких поширюватиметься регуляторний акт

За інформацією Криворізьких управлінь Головного управління ДФС у Дніпропетровській області станом на 01.01.2019 у м. Кривому Розі чисельність платників податку становить 50 470, з них фізичних осіб – 48 173, юридичних осіб – 2 297, на 2020 рік чисельність платників за землю прогнозується на тому ж рівні (листи Криворізького північного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 20.02.2019 №2227/9/04-36-57-43-10, Криворізького південного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 02.04.2019 №39035/10/04-36-56-44).

Надходження коштів до бюджету міста від плати за землю

За інформацією Криворізьких управлінь Головного управління ДФС у Дніпропетровській області за результатами декларування податкових зобов’язань з плати за землю землекористувачами міста розмір прогнозних надходжень від плати за землю у 2019 році становить 1 700,63 млн. грн. (листи Криворізького північного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 07.03.2019 №2930/9/04-36-57-43-10, Криворізького південного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 02.04.2019 №39045/10/04-36-56-44).

У результаті ухвалення проекту рішення Криворізької міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку на території м. Кривого Рогу у 2020 році» розмір надходжень від плати за землю у 2020 році прогнозується на рівні 2 021,23 млн. грн. Таким чином, у 2020 році планується додатково залучити до бюджету на прогнозованому рівні 320,6 млн. грн.

Надходження до бюджету міста від плати за землю можливо буде спрямувати на виконання соціально важливих міських цільових програм, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання у зв'язку з виконанням вимог акта

При розробці проекту регуляторного акта на 2020 рік на основі інформації Криворізьких управлінь Головного управління ДФС у Дніпропетровській області за результатами декларування податкових зобов’язань з плати за землю землекористувачами міста (листи Криворізького північного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 07.03.2019 №2930/9/04-36-57-43-10, Криворізького південного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 02.04.2019 №39045/10/04-36-56-44) та консультацій з громадськістю обраховано витрати коштів і часу, що витрачаються суб’єктами господарювання у зв’язку з виконанням вимог акта, а саме: витрати на сплату податків і зборів та на ознайомлення з вимогами регуляторного акта (0,05 год. / 1,38 грн.).**

** Витрати на ознайомлення з вимогами регуляторного акта в розмірі 1,38 грн. визначено за формулою: витрати часу на отримання інформації про регулювання (0,05 год.) Х вартість часу суб’єкта малого підприємництва (27,54 грн./год.). Для розрахунку витрат використовується орієнтовний мінімальний розмір заробітної плати (лист Міністерства фінансів України від 03.08.2018 №05110-14-21/20720), орієнтовна мінімальна заробітна плата 4 407 грн., у погодинному розмірі - 4 407 грн. / 160 год. = 27,54 грн./год.

        

Рівень поінформованості громади та суб’єктів господарювання з основних положень акта

Інформування суб'єктів господарювання та фізичних осіб про проект регуляторного акта відбулося шляхом опублікування в Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» від 25.04.2019, тираж якої 17 769 примірників, та його розміщення 25.04.2019 на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в підрозділі «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» www.kr.gov.ua.

Рівень поінформованості є досить високим, оскільки мешканці корис-туються не тільки паперовими носіями Криворізької міської газети «Червоний гірник», але й її електронною версією (статистичні дані не обраховуються), офіційними сайтами Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, виконкомів районних у місті рад.

Крім того, 07.05.2019 у виконкомі міської ради проведено громадські слухання з обговорення проекту регуляторного акта й аналізу регуляторного впливу та оцінки стану суспільних відносин, на регулювання яких спрямована дія акту. У заході взяли участь члени територіальної громади, суб’єкти господарювання, представники депутатського корпусу, громадськості, наукових установ та консультативно-дорадчих органів, органів місцевого самоврядування, податкових управлінь міста, засобів масової інформації, що забезпечило високий рівень поінформованості громади та суб’єктів господарювання з основних положень акта.

Після ухвалення Криворізькою міською радою рішення буде оприлюднено в Криворізькій міській газеті «Червоний гірник», на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, направлене на адресу Головного управління ДФС у Дніпропетровській області в установлений законодавством термін.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Проект регуляторного акта – рішення міської ради «Про встановлен-ня ставок ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку на території м. Кривого Рогу у 2020 році» сприятиме підвищенню рівня податкової дисципліни платників податку та ефективності здійснення державною фіскальною службою контролю за своєчасністю надходжень плати за землю до бюджету міста.

Надходження плати за землю від запропонованих розмірів ставок як одного з джерел наповнення бюджету міста сприятиме забезпеченню фінансування бюджетної сфери у галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо, виконанню міських цільових програм.

Аналіз та прогноз показників, визначених для відстеження результативності регуляторного акта, свідчить, що вони є актуальними та залишаються на рівні, запропонованому при його розробці.

 

 

Голова постійної комісії

з питань планування

бюджету та економіки                                                        О.Клімін

 

Голова постійної комісії

з питань земельних відносин,

містобудування, комунальної

власності міста                                                                   О.Ляденко

 

25 червня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради