Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

О. Вілкул: Ми продовжимо працювати цілодобово для забезпечення захисту Кривого Рогу - 227 мільйонів гривень направлено з бюджету Кривого Рогу на забезпечення оборони міста

Створено: 2022-03-25 16:16:43Оновлено: 2022-03-25 16:23:19


За ініціативи Голови Ради оборони міста – начальника Військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула 100 млн грн спрямовано на забезпечення потреб оборони як субвенцій обласному бюджету.

Ще 127 млн грн спрямовані на заходи, пов'язані з підтримкою військовослужбовців, залучених у територіальній обороні міста та створення матеріальних і продовольчих запасів на період воєнного стану.

Таке рішення сьогодні одноголосно підтримали депутати Криворізької міської ради на сесії Криворізької міськради.

Звертаючись до депутатів, начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул сказав:

«Всього лише 31 день тому місто жило нормальним мирним життям. Ми з вами будували плани як розвивати місто, як будувати місто, як реконструювати мікрорайони, купувати трамваї, реконструювати проспекти. Завдяки проєкту нашого Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» було розпочато будівництво та реконструкцію басейнів, шкіл, дитячих садків та багато іншого.

 

Та війна внесла свої корективи. Підлий напад російської федерації відклав всі ці плани. Але, не перекреслив – тому що ми обов'язково все це реалізуємо!

 

Місто дуже швидко перейшло на військові рейки. На сьогодні ворог зупинений на великому периметрі міста – це практично відповідає межі Дніпропетровської та Херсонської областей, від 17 до 40 кілометрів, залежно від напрямків. На даний момент найнебезпечнішим є південний напрямок.

Ми з перших днів почали будувати глибоко ешелоновану оборону. Наше місто промислове, залучили важку техніку, екскаватори, великовантажні автомобілі, бульдозери та все, що було необхідно. Спочатку почали зміцнювати перший периметр, а зараз вже дуже багато у різних напрямках ліній оборони. Плюс, продовжуємо будувати укріпрайони усередині міста, якщо дійде до вуличних боїв, то й до цього ми готові.

 

На сьогодні місто дуже сильно укріплене, це показує й те, що ворог, незважаючи на численні спроби, за 10 днів боїв на периметрі не зміг просунутися до міста ні на один метр, завдяки нашим доблесним Збройним силам, Національній гвардії, Територіальній обороні, всім тим, хто взяв у руки зброю.

Щодо військової частини більше сказати не маю права, але військові дії показали, що у наших солдат дуже високий бойовий дух і ми непогано підготувалися і далі продовжуємо вдосконалювати лінію оборони.

Щодо самого міста – ми підготовлені зараз до будь-якого варіанту розвитку подій. У нас створено дуже серйозний стратегічний резерв по основним продуктам харчування, медикаментам, паливу, всьому тому, що необхідно, щоб місто функціонувало в будь-якій ситуації. Я дякую за це і працівникам міськвиконкому, і волонтерам, і працівникам штабу, і всім, хто брав і бере в цьому участь.

Окрему подяку хочу сказати за велику допомогу, що надається нашому місту Президентом Володимиром Олександровичем Зеленським. Також, у нас дуже хороша координація та взаємодопомога з обласним штабом, обласною військовою адміністрацією, які очолюють Валентин Резніченко, Геннадій Корбан, Микола Лукашук.

З тих, хто взяв найбільшу участь і продовжує працювати на будівництві укріплень міста хотів би відзначити комунальні підприємства – Водоканал, Тепломережу та низку інших.

Також, звичайно, промислові підприємства – Арселор, усі ГЗК, Рудомайн та інші. Після війни ми подякуємо всім і обов'язково розповімо, хто що зробив.

Щодо гуманітарної ситуації. Ми зараз не лише створили стратегічний запас всього необхідного, а й допомагаємо створювати запас у територіальних громадах навколо міста, допомагаємо тим, кому зараз дуже складно. У тому числі допомагаємо Харкову та Маріуполю.

Усі комунальні підприємства, вся інфраструктура міста працюють стабільно. Газо-, тепло-, водо- та електропостачання забезпечується стабільно. Запущено в роботу ліфти. Для школярів відновлено дистанційно навчальний процес – життя має продовжуватися.

Відновлюється після спаду й економічне життя у місті. Наскільки дозволяють умови та логістика, працюють промислові підприємства. Важливо, щоб люди ходили на роботу та отримували зарплату. Також працюємо з малим та середнім бізнесом, щоб вони теж максимально відновлювали роботу. Це дуже важливий економічний фронт.

 

Сьогодні на сесії розглянуто низка важливих питань, пов'язаних із економікою, медициною, освітою. Але найважливіше питання – передача субвенції 100 млн. грн. обласному бюджету на оборону. Тому що перший місяць за рахунок міського бюджету можна було лише допомагати із харчуванням та у плані медицини. Інші питання, пов'язані з обороною міста, могли вирішуватися лише за приватні гроші. Сьогодні такі можливості мають обласні Військові адміністрації тому, відповідно, ми субвенцію передаємо на область. Таким чином, ми можемо зміцнити ресурс, що йде на оборону міста бюджетними коштами.

 

Ще раз підкреслю – ми добре підготовлені. У нас дуже сильні духом та патріотично налаштовані збройні сили, великий патріотизм виявляють усі жителі нашого міста – дякую за це. Переважна більшість депутатів міської ради також працює кожен на своєму рубежі – хтось у теробороні, хтось допомагає будувати інженерні споруди, хтось допомагає лікувати, годувати. Незалежно від недавніх політичних дискусій, зараз всі об'єдналися, сьогодні ми - одне ціле. Окремо дякую за координацію та роботу Олександру Фастовцю, Євгену Ситниченко, керівництву Криворізького району, всім фракціям міськради.

 

Упевнений – ми переможемо!».

 

Кривий Ріг здійснює підтримку військовослужбовців системно. Ще 26 січня, до початку війни, за пропозицією Юрія Вілкула було виділено 2 млн грн для забезпечення батальйону територіальної оборони, а Фонд Олександра Вілкула «Українська перспектива» направив кошти на ремонтні роботи приміщень, де дислокувався батальйон.

При цьому у Кривому Розі збережено всі виплати, пільги та допомоги за Програмою соціального захисту криворіжців, у березні, як і раніше у мирний час, передбачено 50 різних видів такої матеріальної допомоги.

 

25 березня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради