Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Мер Кривого Рогу Юрій Вілкул проконтролював будівництво нових амбулаторій у Покровському районі

Створено: 2017-11-24 16:33:27Оновлено: 2017-11-24 16:40:31

У рамках спільного проекту зі Світовим банком у Кривому Розі буде відкрито 10 амбулаторій сімейної медицини - це найбільше в Дніпропетровській області.

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Світлана Квітковська сказала: «Це величезний крок вперед у розвитку первинної медичної допомоги в нашому районі, та й у місті в цілому. Ми всі знаємо, що в інших містах медустанови скорочуються і закриваються, наскільки важко з фінансуванням лікарень з державного бюджету. А наше місто робить усе, щоб не тільки зберегти медустанови, але і розвивати медицину. Нові амбулаторії створюються в тих місцях, де буде зручно людям і оснащені необхідним обладнанням для надання їм допомоги. Та й лікарям в таких умовах працювати значно легше. Єдине чого ми побоюємося - це прийнятої правлячою коаліцією медичної реформи. Досі незрозуміло, наприклад, як будуть забезпечуватися амбулаторії та поліклініки медикаментами та необхідними матеріалами ».

На нараді міський голова підкреслив: «Головне завдання підрядників - зробити все максимально якісно та у встановлені терміни. Так, щоб і пацієнтам, і лікарям було комфортно. Також, обов'язково має бути проведений благоустрій прилеглої до амбулаторій території, заасфальтована дорога. У кожній амбулаторії повинні бути пандуси ».

Нові амбулаторії будуть обслуговувати жителів мікрорайонів 5 і 7 Зарічний. Це понад 20 тисяч чоловік. Тут будуть проводитись лабораторні обстеження, аналізи. Також буде працювати аптечний пункт, електрокардіограф та фізкабінет, буде працювати денний стаціонар. Кошти на придбання необхідного обладнання були виділені з міського бюджету.

Амбулаторії - це найкраща можливість максимально наблизити доступну медичну допомогу до великої кількості жителів міста. В рамках спільного проекту зі Світовим банком у Кривому Розі буде відкрито найбільше амбулаторій сімейної медицини в Дніпропетровській області - десять. Це плюс до вже майже сорока існуючих. Це завдяки тому, що місто почало займатися цим ще кілька років тому і раніше всіх в області виконало усі необхідні вимоги Світового банку.

Незважаючи на кризу, міська влада Кривого Рогу системно реалізує масштабну програму з будівництва та відкриття нових сучасних амбулаторій. Зараз у Кривому Розі вже діє 38 амбулаторій; до 2020 року заплановано створити ще 27: 10 - за підтримки Світового банку, 17 - за рахунок міського бюджету.

Довідково:

У бюджеті Кривого Рогу в 2017 році були збережені всі соціальні програми, а деякі виплати ще і збільшені. Майже 80% міського бюджету складуть соціально-захищені статті - підтримка охорони здоров'я, освіти і культури, збереження пільгового проїзду в електротранспорті, виплата матеріальної допомоги дітям-сиротам, афганцям, чорнобильцям, підтримка воїнів АТО та їхніх сімей. Однак працювати міській владі доводиться у важких умовах. Держава фактично переклала на плечі місцевих бюджетів фінансування медицини та освіти. Недофінансування з держбюджету по цих найважливіших галузях становить понад 21%. Для того, щоб не допустити закриття шкіл і лікарень, місто змушене виділити на ці сфери понад півмільярда гривень, які могли б піти на розвиток - на дороги, ремонти будинків та інші найважливіші напрями.

Ще складнішою може бути ситуація в наступному році - обсяг коштів, закладених в проекті держбюджету-2018 для Кривого Рогу на охорону здоров'я ще на 122,3 млн.грн. менше рівня минулого року. Для забезпечення лікарень необхідно буде додатково виділити з міського бюджету близько 213 млн.грн.

 


 

24 листопада 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради