Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

О. Вілкул: У рамках проєкту з Люксембургом передали криворізьким учням та педагогам понад 12 тисяч комп’ютерів

Створено: 2024-09-24 14:51:13Оновлено: 2024-09-24 14:55:36

Кривий Ріг є одним із лідерів в Україні з розвитку освіти, зокрема з впровадження інноваційних підходів та цифрових технологій. У місті створено Центр хмарних технологій, на якому для учнів розміщено по предметах авторські курси, що розроблені кращими викладачами. А завдяки співпраці з міжнародними партнерами міська влада Кривого Рогу продовжує оснащувати навчальні заклади сучасним обладнанням.

В рамках співпраці з Великим Герцогством Люксембург Кривий Ріг отримав першу партію техніки – 12 370 компʼютерів, в тому числі для шкіл – 10 450 та для закладів професійно-технічної й фахової передвищої освіти – 1 920.

«Проєкт з Люксембургом розрахований на 5 років. Його умовно можна розподілити на два блоки: освітній та економічний. По галузі освіти для шкіл та закладів професійно-технічної освіти заплановано придбання комп’ютерів та наукових і виробничих лабораторій, впровадження європейських принципів інклюзії в освіті, а також ремонт та обладнання укриттів. Я хочу подякувати нашим міжнародним партнерам за довіру та плідну співпрацю», - сказав Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Він підкреслив: «Навіть під час війни діти мають отримувати якісну освіту. Робимо для цього все можливе: від облаштування укриттів у школах до нового обладнання для навчання, у тому числі при підтримці міжнародних партнерів, забезпечуємо вчителів та учнів необхідною технікою. З початку війни, задля організації освітнього процесу наші школи отримали вже майже 6 тисяч одиниць комп’ютерної техніки. Сьогодні місто отримало ще понад 12 тис комп’ютерів – 10,4 тис хромбуків для шкіл та 1,9 тис для профтеху. Наступного року ця робота продовжиться».

Нова комп’ютерна техніка – це серйозна підтримка педагогам і дітям у навчальній роботі, а особливо зараз – в умовах змішаної форми навчання. Крім того, зважаючи на те, що для учнів 5 класів підручники не надруковані у повному обсязі, ці хромбуки діти зможуть використовувати і як електронні підручники, і для доступу онлайн-навчання. Нові хромбуки взаємодіють з навчальними сервісами, мають якісну вебкамеру та потужний процесор.

Геннадій Русанов, керівник проєкту державного агентства Люксембургу з розвитку LuxDev, подякував керівництву міста за ефективну взаємодію. Він сказав: «12 тис хромбуків для учнів, студентів та викладачів - це лише перша закупівля обладнання для освіти у місті в рамках нашого проєкту. Крім того, вже цього року плануємо облаштування 5 укриттів в школах, обладнати 3 навчально-практичних лабораторії у закладах професійно-технічної освіти. Ця робота буде подовжена й у 2025 році. Заплановано облаштування ще понад 20 укриттів, придбання комп’ютерної техніки, наукових лабораторій та майстерень».

«Розуміємо, що, на жаль, через війну в українській освіті ресурсів не вистачає, і ми будемо допомогти в розвитку закладів освіти та створенні додаткових можливостей для дітей вчитися, а педагогам викладати», - додав Стівен Таппер, головний технічний радник державного агентства Люксембургу з розвитку LuxDev. Він зазначив, що завдяки проєкту з Люксембургом комп’ютерами також будуть забезпечені всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що перебувають в прийомних сімʼях та дитячих будинках сімейного типу Кривого Рогу.

Сергій Кіслов, директор гімназії №109 «Темп» розповів: «У цій партії ми отримали 59 хромбуків для дітей та 10 - для вчителів.  Ці хромбуки планується видати саме учням 5 класів, у яких  великий дефіцит підручників. Крім того, планується видати гаджети дітям пільгової категорії для того, щоб вони могли користуватися всіма перевагами в опануванні освіти. У Кривому Розі хмарні сервіси розвинуті з 2016 року.  Тому саме хромбуки - оптимальний пристрій для організації освітнього процесу. Крім того, в 5 класі ми переорієнтуємо освітній процес саме на систему «один учень - один комп’ютер», тому що такого до цього часу не було. Ми працюємо у змішаному форматі, і нам  потрібна така техніка». 

Наразі у Кривому Розі, завдяки співпраці з UNICEF, USAID, Save the Children International, People in Need та іншими фондами, на базі закладів освіти та культури відкрито 22 центри цифрової освіти, 3 комп’ютерні лабораторії, 27 Центрів з подолання освітніх втрат та інш. Завдяки інноваційним підходам в навчанні та сучасній техніці за останні чотири роки кількість випускників криворізьких шкіл, які отримали золоті та срібні медалі, збільшилася в півтора рази (2020 рік – 208 медалістів, 2024 – 322 медалісти). Саме юні криворіжці переможно представили в 2024 році Україну на Чемпіонаті Європи з фінансової грамотності, а на найбільшому в світі конкурсі екологічного спрямування серед молоді «Олімпіада геніїв» в Нью-Йорку (США) учні криворізьких шкіл отримали 2 медалі. Навіть NASA почала використовувати в космосі наукові розробки юних дослідників з криворізьких ліцеїв.

24 вересня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради