Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЯК ОФОРМИТИ ДОВІДКУ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНОЇ ОСОБИ, ЯКЩО НЕМАЄ РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Створено: 2022-06-24 12:13:47Оновлено: 2022-06-24 12:17:08

Для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО) переселенець повинен звернутися до уповноважених органів соціального захисту населення за місцем свого нового фактичного перебування із заявою про постановку на облік ВПО та видачу такої довідки.

Порядок постановки на облік та отримання відповідної довідки ВПО, встановлений постановою Кабінету міністрів України від 1 жовтня 2014 року №509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб".

Відповідно до вказаного Порядку, заявник вказує в місце своєї реєстрації місця проживання ("прописки"), а також своє фактичне місцеперебування.

У випадку, якщо у заявника в паспорті немає відмітки про його місце реєстрації на окупованій або тимчасово непідконтрольній території, то в такому випадку заявник повинен надати інші документи, що підтверджують факт того, що він проживав на непідконтрольній території на момент виникнення конфлікту.

Такими документами, відповідно до порядку, можуть бути:

  • військовий квиток з інформацією про проходження військової служби;
  • трудова книжка з записами про трудову діяльність;
  • документи, що підтверджують право власності на рухоме або нерухоме майно;
  • документи про повну загальну середню,  базову загальну середню, професійно-технічну або вищу освіту;
  • довідка з місця навчання;
  • медичні документи. Наприклад, виписка з медичної карти, лікарняні листи, договір про надання медичних послуг;
  • рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;
  • відеозаписи та фото.

Орган соцзахисту зобов'язаний протягом 15 робочих днів розглянути цю заяву та подані документи, ухвалити рішення: або про постановку на облік та видачу довідки, або про відмову та повідомити про прийняте рішення заявника. При цьому рішення про відмову у видачі довідки повинно містити підстави для відмови та бути підписане керівником уповноваженого органу.

У разі відмови з прийнятим  рішенням, його  можна оскаржити в суді. При чому, переселенці, які отримали таку відмову у взятті на облік ВПО, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, але виключно з питання оскарження цієї відмови.

Щоб оскаржити відмову, потрібно звернутися до суду з позовною заявою і також додати документи, що підтверджують факт постійного проживання на окупованій території на момент виникнення конфлікту. Це можуть бути як документи, перераховані вище, а також будь-які інші документи. Наприклад, це може бути свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу або інші наявні на руках документи. Також, згідно із загальними процесуальним нормам, показання свідків є одним з видів доказів нарівні з іншими письмовими доказами.

У разі позитивного рішення суду переселенець може повторно звернутися до органів соцзахисту вже з рішенням суду на свою користь і стати на облік як ВПО та отримати довідку ВПО.

 

Нагадуємо, що в Кривому Розі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, видають районні управління праці та соціального захисту населення за наступними адресами:

 

24 червня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради