Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про результати громадських слухань

Створено: 2021-06-24 10:57:50Оновлено: 2021-06-24 10:58:31

Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у виконкомі міської ради (50101, м. Кривий Ріг, пл.Молодіжна,1)  17.06.2021 відбулись громадські слухання у форматі відеоконференції (платформа Zoom) з питання обговорення проєкту регуляторного акта – рішення Криворізької міської ради «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м. Кривому Розі», аналізу його регуляторного впливу та оцінки стану суспільних відносин, на регулювання яких спрямована дія акта.

У вищезазначеному заході брали участь громадяни, суб’єкти господарювання, члени консультативно-дорадчих органів, представники органів місцевого самоврядування.

Надана характеристика по показниках результативності проєкту регуляторного акта: кількості  платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на яких поширюється регулювання, надходжень  від сплати даного податку до зведеного бюджету Криворізької міської територіальної громади, розміру коштів і часу, що витрачаються суб’єктами господарювання, рівнем їх поінформованості з основних положень актів та наголошено, що термін громадського обговорення триває до 24.06.2021.

Роз’яснено вимоги Податкового кодексу України стосовно об’єктів житлової нерухомості: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

З урахуванням практичного застосування розмірів ставок податку, пропозицій Південно-східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 02.04.2021 №54-02/1211, рішення Антимонопольного комітету України від 29 грудня 2020 року №838-р у проєкті регуляторного акту - рішення Криворізької міської ради запропоновано:

            - зберегти пільгу запроваджену у 2019 році, а саме в розмірі 100% для господарських (присадибних) будівель – допоміжних (нежитлових) приміщень, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо, що перебувають у власності пенсіонерів. За винятком об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються в підприємницькій діяльності);

         -  для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб,  від 0,49% до 0,51%, що є нижчими за максимальний розмір, передбачений на законодавчому рівні (1,50%); будівель музеїв та бібліотек, архіву, спеціальних навчальних закладів для дітей з особливими потребами,  пам’яток історії та архітектури, меморіалів, археологічних розкопів від 0,09% до 0,11%; для грального бізнесу  – 1,50%;

         - для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних та  фізичних осіб,  однаковий розмір ставки  від 0,19% до 0,21%, залежно від місця розташування (зональності) об’єктів

із збереженням пропозиції членів територіальної громади щодо визначення критеріїв належності об’єктів житлової та нежитлової нерухомості до зональності, що діють у місті з 2017 року.

            Запропоновані розміри ставки податку сприятимуть ефективності здійснення контролю державної фіскальної служби щодо наповнення зведеного  бюджету Криворізької міської територіальної громади, з якого проводиться фінансування  соціально важливих міських цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

            За інформаціями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області прогнозована кількість платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, складатиме 11 705 осіб, з них юридичних осіб – 1 382, фізичних осіб – 10 323. Порівняно з 2020 роком кількість платників податку збільшиться  на 214 фізичних осіб.

Проєкт регуляторного акта погоджено Південно-східним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України на відповідність вимогам законодавства про захист економічної конкуренції (лист від 31.05.2021           №54-02/2020); Державною регуляторною службою України повідомлено про відсутність  пропозицій щодо удосконалення проєкту рішення відповідно до принципів державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності (лист від 11.06.2021 №3441/0/20-21).

            Зауваження та пропозиції до проєкту рішення приймаються в письмовому вигляді від громадян, суб’єктів господарювання, їх об’єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики до 24.06.2021 включно відповідальними за розроблення регуляторного акта: 

- управліннями виконкому Криворізької міської ради  (адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1):

розвитку підприємництва (начальник – Рижкова Ірина Олексіївна), каб. 510,        тел. (056) 493-08-71, електронна адреса: [email protected]);

економіки (в.о.начальника – Павлушенко Оксана Василівна), каб. 222,                       тел. (0564) 92-03-38, електронна адреса: [email protected]).

- департаментом фінансів виконкому Криворізької міської ради (директор – Рожко Олена Василівна), адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 219,                          тел. (0564) 92-01-41, електронна адреса: [email protected]),

а також на електронні адреси виконкому міської ради [email protected]   і   виконкомів Тернівської, Покровської, Саксаганської, Довгинцівської, Металургійної, Центрально-Міської, Інгулецької районних у місті рад.

Проєкт регуляторного акта 24.05.2021 оприлюднено на офіційних веб-сайтах Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, виконкомів районних у місті рад, на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних, також 27.05.2021 проінформовано членів територіальної громади через міську газету «Червоний гірник».

Управління розвитку підприємництва, економіки, департамент фінансів виконкому Криворізької міської ради.

24 червня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради