Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Національна асоціація управителів житла: В Кривому Розі мінімальні розцінки на обслуговування будинків (ІНФОГРАФІКА)

Створено: 2017-04-24 14:45:38Оновлено: 2017-04-24 16:32:24

За аналізом президента Громадської спілки «Асоціація управителів житла» Василя Лимана, формування тарифів в Кривому Розі проходило максимально відкрито і прозоро для громадськості. «У Кривому Розі встановили, на наш погляд, мінімально можливі розцінки для управителів. Якщо нижче - вони просто не зможуть працювати. Тому спекуляції місцевих політиків на цій темі виглядають щонайменше дивно», - підкреслив Василь Лиман.

Раніше один з депутатів міськради нібито «порахував» порівняння тарифів на обслуговування будинків та прибудинкових територій в Кривому Розі та низці інших міст й опублікував ці дані в ЗМІ. Однак його «розрахунки» схожі на фальсифікацію, впевнені фахівці.

«У Кривому Розі тарифи на обслуговування будинків найчастіше нижчі, ніж в інших містах. Хоча автор і намагається довести зворотне. Насправді, якщо виконати коректне порівняння в залежності від кількості включених відповідних послуг, то цифри виглядали б наступним чином:

Львів 2,44 грн - Кривий Ріг 1,84 грн (сім послуг)

Запоріжжя 3,09 грн - Кривий Ріг 3,05 грн (вісім послуг)

Маріуполь 3,39 грн - Кривий Ріг 2,97 (десять послуг)

Миколаїв 2,96 грн - Кривий Ріг 2,26 грн (вісім послуг)», - повідомила начальник відділу житлової політики виконкому Світлана Сереженко.

«Чи навмисно, для якихось своїх цілей, або просто через незнання питання, він приводить багато цифр, які не відповідають дійсності. Наприклад, по Запоріжжю він вказує тариф 2,6 грн, хоча навіть у відкритих джерелах ми бачимо цифри 5,97 грн; 6,8 грн і, навіть - 10,2 грн - в залежності від будинку.

До того ж, приводячи по Кривому Рогу цифру 3,9 - 4,7 грн, чомусь замовчується, що це граничні розцінки, які включають в себе надання послуг з 14 видів робіт. У той час як, наприклад, по Львову він вказує розцінки за послуги тільки за 7 видам робіт», - сказала Світлана Сереженко.

Також фахівці відзначили, що дані по ряду інших міст наводяться або без вказівки вартості обслуговування й утримання ліфтів, а це 29% в загальному тарифі, або без вартості прибирання прибудинкової території - це ще 23%. А по багатьом містам розрахунки робилися ще в 2016 році, до підвищення мінімальної заробітної плати.

«Таким чином ми бачимо банальну маніпуляцію. Це все-одно, що порівнювати кругле з кислим», - зазначила фахівець.

Також вона підкреслила, що формування базових розрахунків проводиться, відповідно до постанови Кабінету міністрів України №869, за всіма послугами. «Однак, жителі будь-якого будинку в Кривому Розі своїм протокольним рішенням в праві самі визначити той перелік послуг, які вони хочуть отримувати від обслуговуючої компанії. При зменшенні ряду послуг розцінки будуть ще нижче. Ми будемо жорстко контролювати, щоб криворіжці могли скористатися цим правом», - зазначила начальник відділу житлової політики.

Нагадаємо, Кривий Ріг тримав розцінки обслуговування будинків і прибудинкових територій на рівні 2011 року. Незважаючи на ультимативні вимоги обслуговуючих компаній, після підвищення мінімальної заробітної плати в 3 рази й підвищення урядом тарифів в 3 рази, 12 квітня виконком Кривого Рогу не дав дозвіл на підняття в 2 рази вартості їх послуг. Після детального розгляду економічно обґрунтованого розрахунку тарифів на послуги з утримання багатоквартирних будинків, надані обслуговуючими компаніями, на засіданні міськвиконкому було прийнято рішення про збільшення вартості послуг максимально на 49%.

«Вище жодна компанія в Кривому Розі розцінки встановлювати не має права. Це наша принципова позиція. На місце тих компаній, які надають послуги неякісно або не в повному обсязі, будуть оголошуватися нові конкурси», - підкреслила Світлана Сереженко.

Крім цього, з усіх питань формування розмірів вартості послуг, управителі зобов'язані надати всім жителям повну інформацію і розрахунки.


 

24 квітня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради