Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Про мандрівки рідним містом або як Кривий Ріг відзначав день екскурсовода

Створено: 2016-02-24 15:42:07Оновлено: 2016-02-25 13:39:18

Професій в світі є багато, найбільш специфічними для Кривого Рогу є професії металургів та гірників, свято цих мужніх та працьовитих людей ми відзначаємо влітку по всьому місто і широко, і з розголосом. Але поступово розвиваючи таку галузь економіки міста як туристичну, ми звертаємо увагу на таку професію як екскурсовод.

Екскурсоводи – це провідники по незвіданим куточкам, мандрівники та романтики, які люблять край про який розповідають та вміють захопити цією любов’ю інших людей.

Професійне свято таких особливих людей в усьому світі відзначають щорічно  21 лютого.

Кривий Ріг у цьому році вдруге проводить урочисті заходи щодо цього свята.  І якщо у минулому році воно тривало один день, то у поточному – протягом двох.

Під час проведення урочистої частини заходу, яка пройшла в актовій залі Криворізького національного університету, заступник міського голови Валентина Бєрлін від імені міського голови Юрія Вілкула привітала всіх учасників заходу, чиїми зусиллями рухається локомотив промислового туризму Кривого Рогу, а це – екскурсоводи, краєзнавці, представники туристичного бізнесу, промислових підприємств та інші.

За вагомий внесок у розвиток промислового туризму подякою міського голови було нагороджено такі публічні акціонерні як "Південний гірничозбагачувальний комбінат", "Криворізький залізорудний комбінат", "АрселорМіттал Кривий Ріг" та "Центральний гірничозбагачувальний комбінат".

Таким екскурсоводам, як Антон Килимчук та Глеб Козлов, було вручено подарункове видання "Криворожский альбом", автором якого є Ігор Рукавіцин - краєзнавець, колекціонер, організатор виставок, що був присутнім на цьому заході.

З доповідями про найбільш популярні маршрути, екскурсійні об'єкти діючої індустрії, досвід організації та проведення екскурсій виступали Максим Мінюшкін, прес-секретар ПАТ "Південний ГЗК", Василина Котович, начальник молодіжного комітету ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат", Наталія Ренькас, спеціаліст музею ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", Вікторія Пацюк, доцент кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ "КНУ", яка сфокусувалася на порівняльних перевагах Кривого Рогу в контексті світового та вітчизняного досвіду розвитку промислового туризму та інші.

Після завершення офіційної частини заходу відбулась екскурсія для усіх бажаючих учасників заходу до музею та кар'єром ПАТ "Південний ГЗК".

Другий день приніс неочікувані результати, оскільки на безкоштовну екскурсію, до якої городян запрошували через соціальні мережі та анонсом у перший день заходу, прийшла величезна кількість людей. Спочатку їх точно було більше 150. Екскурсії проводили два досвідчених екскурсоводи – Казаков Володимир Леонідович - завідуючий кафедрою фізичної географії, краєзнавства та туризму Криворізького національного університет та Килимчук Антон Юрійович - завідуючий спортивно-туристичного відділу Тернівського центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді "Меридіан".

Маршрут екскурсії був звично-незвичним. Звичним він був з того боку, що кожен криворіжець хоч раз у житті ходив такими вуличками старого міста як проспект Карла Маркса раніше вулиця Поштова, вулицєю Жовтневою (Базарною), Карла Лібкнехта (Німецька), Янова (Комерційна), Леніна (Миколаївська), Каліниченка (Церковна), Сиволапа (Староярмаркова) та іншими. З іншого боку, учасники заходу через гортання Володимиром Леонідовичем сторінок історії знаходили нові й нові родзинки про ріднокрай.

Учасники екскурсії не один раз відчули на собі здивовані погляди, особливо проїжджаючих на транспорті, городян, які очима задавали запитання, чому по місту йде чималенька хода людей, і все це відбувається за відсутністю будь-яких ознак політичної акції (прапорів, лозунгів тощо).

Одна сімейна пара, приєдналась до екскурсії поруч з військкоматом та пішла до кінця вулиці Каунаської, колишньої Синагогальної. Особливу увагу цих людей привернула історія про їх дім, що тут же розташовується, крім того, вони неодноразово з подивом переглядались між собою, дізнаючись невідомі для себе історії.

Коли друга група відвідувачів завітала у дворик, який між екскурсоводами називається "одеський", співробітники комунальних служб, які ремонтували якісь комунікації запитань хоч і не задавали, але спостерігали за дійством здивовано.

Через усю екскурсію червоною ниткою проходила тема водопровідних споруд міста. Учасники екскурсії за водопровідними люками, що зустрічалися на шляху екскурсії, відчули себе дослідниками криворізької старовини.

Володимир Леонідович показав, де знаходиться серце та місце зборів місцевих слідопитів. Ним є будівля по вулиці Янова 7/34, яка є місцем розташування громадської організації "Клуб шанувальників старовини".

Була зроблена промоція криворізькому художнику Миколі Рябоконю, чий незвичний будиночок розміщується на вулиці Глінки, 1-Б, було зазначено, що виставку робіт цього працьовитого криворіжця можна побачити в Криворізькому виставковому залі, що на вулиці Жовтневій, 2.

ВІДГУКИ КРИВОРІЖЦІВ:

Иван, другокласник СШ №107:

Я вот думаю, что на этой экскурсии так много узнал и поэтому буду самым самым умным в классе, потому как никого из моих друзей и одноклассников здесь нет!

Олена Олександрівна, завідувач відділу економіки та промисловості виконкому Центрально-міської ради:

Я хоча живу та працюю у цьому районі, а будинок у якому я живу був об’єктом особливої розповіді екскурсовода, все одно з цієї мандрівки винесла дуже багато цікавого та до сих пір для мене невідомого. Особлива подяка Казакову Володимиру Леонідовичу за цікаві розповіді про рідне місто. На другий день відвідали міську виставкову залу, де з радістю переглянули художню виставку Миколи Рябоконя.

Оксана, співробітниця ТОВ "Інтервибухпром":

Дивним є те, що ми часто ходимо повз одних й тих самих вулиць, не заглядаючи у їх подвір’я, які здатні розповісти нам чимало захоплюючого.

Катрин Лавердан, представник Федерації з обміну Франція-Україна, режисер франкомовних студентських театрів:

Дуже сподобалась екскурсія. Відвідую Кривий Ріг п’ятий рік поспіль. Цього року приймаю участь у проекті "Coup de coeur", сутність якого полягає у тому, що записуються враження як криворіжців, так і студентів, які навчаються в Криворізькому національному університеті щодо їх улюблених місць відпочинку (парків, кафе, ресторанів), беруть інтерв'ю про різні заклади, цікавих людей, тощо. Результатом стане такий собі путівник по Кривому Рогу для всіх бажаючих, включаючи іноземців.

Олена Петрівна Георгієва, викладач французької мови Криворізького національного університету

У дитинстві мріяла бути істориком, геологом, археологом, але ставши французьким філологом продовжую цікавитись питаннями пізнання історії, географії і таке інше. Час проведений на екскурсії поновив у пам'яті розповіді, які я чула про ці місця у дитинстві, дитячі спогади про ці місця, що мене неймовірно порадувало! А також отримала величезне задоволення від професіональної роботи екскурсовода, було неймовірно цікаво!

Олександр, шахтар:

Коли з ранку я сказав своїй мамі, що йду на екскурсію, вона тільки посміхнулася, думаючи, що то такий жарт. Але коли передзвонила через 1,5 години після її початку, з тим же запитанням, то вона зрозуміла, що це цікаво та корисно.

Світлана, геолог:

Обсяг поданої інформації настільки великий, що засвоїти його за раз не реально. Отже, я прийду ще раз обов’язково, запрошуйте!


 

24 лютого 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради