Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У центрі уваги – легалізація `тіньової` зайнятості та заробітної плати

Створено: 2019-01-24 09:38:46Оновлено: 2019-01-24 09:40:29

18.01.2018 у виконкомі Криворізької міської ради за участю заступників голів районних у місті рад,  представників Криворізьких територіальних органів ГУ ДФС у Дніпропетровській області, інспекції з питань праці та зайнятості департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради та управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпро-петровській області відбулося засідання міської робочої групи з питань соціально-економічного захисту найманих працівників, на якому були підведені підсумки роботи районних робочих груп та Криворізьких територіальних органів ГУ ДФС у Дніпропетровській області щодо проведення моніторингу з легалізації найманих працівників за 12 місяців 2018 року.

У 2018 році районними робочими групами, представниками Криворізьких територіальних органів ДФС та спеціалістами структурних підрозділів виконкому міської ради обстежено 19 045 об’єктів бізнесу й проведено адресну інформаційну-роз’яснювальну роботу із суб’єктами господарювання та найманими робітниками. За інформацією податкових інспекцій, у результаті спільних заходів, протягом 2018 року легалізовано 12190 найманих працівників.

За наданою  Криворізькими управліннями ГУ ДФС інформацією, за  минулий рік від сплати податку на доходи фізичних осіб та  єдиного соціаль-ного внеску до міського бюджету додатково надійшло 20 488,8 тис.грн., у тому числі:

-         ПДФО – 9 246,0тис. грн., 

-         ЄСВ – 11 242,8тис. грн.

На засіданні обговорювалися питання, пов’язані з набранням чинності  Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік". З 1 січня   2019 року мінімальна заробітна плата становить 4173 грн. З цього часу роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 4173 грн. За недотримання цих вимог роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

Відповідно, з 1 січня поточного року збільшується єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ — це страховий внесок в Україні, збір якого здійснюється в системі загально-обов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регу-лярній основі), зростуть і штрафи за порушення трудового законодавства підприємцями-роботодавцями.

Також, з 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Мета цього закону: забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2019 році та виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.  Відповідно до внесених цим законом змін, єдиний соціальний внесок для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41% бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.  Раніше ставка єдиного внеску для усіх ФО-П складала 22%,  а ставка 8,41% поширювалася лише на юридичних осіб.

Роботодавцям варто пам’ятати: рівень соціального захисту найманих працівників значною мірою залежить від офіційного розміру їхньої заробітної плати. Адже йдеться не лише про майбутнє пенсійне забезпечення, а й про всі соціальні гарантії та виплати, які існують у державі. Тому ті, хто намагається мінімізувати витрати, використовуючи працю громадян без оформлення трудових відносин, мають негайно вжити всіх необхідних заходів і усунути порушення в найкоротший термін. У разі не виконання законодавчих вимог доведеться витрачатись набагато більше, ніж сплачувати податки за легально працевлаштованого працівника, нести суттєві збитки через сплату колосальних штрафів.

24 січня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради