Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Чи є легітимною є довідка про склад сім’ї?

Створено: 2017-10-23 14:25:23Оновлено: 2017-10-23 14:27:10

До виконкому міської ради і виконкомів районних рад звертаються установи Кривого Рогу та мешканці міста  з питань одержання довідок про склад сім’ї. На навчанні депутатів Довгинцівської райради з питання реформи адміністративних послуг в органах місцевого самоврядування у службовців виконкому міської ради запитали: якими нормативно-правовими актами передбачена ця довідка? І чому виконком міськради рекомендував надати повноваження об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, житловим кооперативам, житлово-будівельним кооперативам, відповідним підприємствам (організаціям), що обслуговують житлові будинки (у тому числі гуртожитки), органам самоорганізації населення видавати їх?

Надаємо роз’яснення з цього питання.

Отримання довідки про склад сім’ї досить запитувана послуга. Необхідність отримання довідки може виникнути у городян при отриманні окремих видів соціальної допомоги, підтвердження фактів тощо.

На відміну від інших міст України, Криворізький міськвиконком здійснив усі необхідні заходи для того, щоб мешканці міста могли отримати довідки швидко та без перешкод.

З метою забезпечення прав мешканців міста на отримання державних соціальних допомог, на виконання норм чинного законодавства, виконкомом Криворізької міської ради 14.09.2016 прийнято рішення,  яким довідки про склад сім’ї рекомендовано видавати об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, житловим кооперативам, житлово-будівельним кооперативам, відповідним підприємствам (організаціям), що обслуговують житлові будинки (у тому числі гуртожитки), органам самоорганізації населення.

Наказ Міністерства праці та соціальної політики від 22.07.2003 №204 «Про затвердження форми Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за   призначенням усіх видів соціальної допомоги, та довідки про склад сім’ї або зареєстрованих  у житловому приміщенні/будинку осіб» регулює питання форми довідки та її змісту.

Згідно зазначеного наказу, довідка про склад сім’ї видається відповідним підприємством (організацією) або виконавчим органом сільської (селищної) ради за місцем реєстрації сім’ї уповноваженому власнику (співвласнику, наймачу) житлового приміщення/будинку, членові житлово-будівельного кооперативу. Відповідним підприємством (організацією) в контексті наказу є підприємство (організація), що здійснює управління  житловим будинком, в якому зареєстрований представник.

Крім зазначеного наказу, наводимо перелік  нормативно-правовимх актів, якими передбачена довідка про склад сім’ї:

  • Наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України від 30.04.2002 №226/293/169 «Про затвердження Порядку надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;
  • Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 №250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям»;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 02.04.2005 №261 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд».

Звертаємо увагу мешканців міста на те, що видача довідок про склад сім’ї не входить до повноважень відділів реєстрації місця проживання громадян.

Наша якість – довіра криворіжців! Ми працюємо для Вас!


 

23 жовтня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради