Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі пройшов Третій форум інституцій місцевого розвитку

Створено: 2015-10-23 14:52:02Оновлено: 2015-10-23 14:59:18

На захід прибуло близько 80 учасників з різних міст України та Канади, серед яких представники інституцій місцевого розвитку,  бізнесу, влади, громадського сектору та проектів міжнародно-технічної допомоги .

Урочисте відкриття відбулося за участі заступника міського голови Андрія Полтавця, генерального директора ПАТ «Центральний гірничозбагачувальний комбінат» Шевчика Дмитра,  менеджера з питань співпраці ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг»  з державними органами Штанько Ігоря та Кейді Ворд, головного радника з питань врядування проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС).

Головні питання для обговорення – шляхи підтримки малого та середнього бізнесу, а також роль інституцій місцевого розвитку у цьому процесі.

В своїх вітальних словах почесні гості зробили акцент на важливості проведення даного заходу як платформи для налагодження співпраці та обміну досвідом в напрямку територіального розвитку.

Так, заступник міського голови Андрій Полтавець представив результати роботи в напрямку підтримки розвитку бізнесу, серед яких:

- діяльність Муніципального Центру Послуг, що є одним з найкращих в Україні за якістю надання адміністративних та публічних сервісів і значно спрощує процес оформлення погоджувально-дозвільних документів.

- створення віртуального бізнес-інкубатору, що став електронною платформою для комунікації  між владою, адміністративними органами та бізнесом;

- функціонування двомовного модуля «Путівник інвестора» як джерело актуальної інформації щодо потенціалу Кривого Рогу та алгоритму входження інвестора для розгортання бізнесу на території міста;

Представники промислових підприємств презентували свої програми соціального партнерства, в рамках яких виділяються значні кошти на соціальні проекти.

Дмитро Шевчик, генеральний директор ПАТ «ЦГЗК»  надав актуальні цифри, що демонструють внесок компанії Метінвест в соціальний аспект – близько 35 млн грн. Ігор Штанько,  менеджер з питань співпраці ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг» з державними органами, відзначив що компанія активно інвестує в соціальні проекти міста – облаштування скверів, дитячих майданчиків, закупівля нового медичного обкладання та ін.

Найбільш цікавими частинами Форуму стали панельні дискусії та секційні засідання за участю експертів, де формат заходу перейшов у жваві обговорення та обмін цінною інформацією.

Так, Олександр Осовець, спеціаліст з питань працевлаштування і розвитку підприємництва у Програмі Розвитку Об’єднаних Націй (ПРООН), надав актуальну аналітику щодо становища внутрішньо-переміщених осіб в Україні, яких на сьогодні налічується вже близько півтора мільйона. Тема на часі і для нашого міста, адже на жовтень 2015 року зареєстровано майже 13 тис  переселенців. Олександр представив діючі проекти ПРООН, спрямованих на підтримку ВПО саме в розрізі малого та середнього бізнесу. Наразі триває подача заявок на грантовий конкурс бізнес-ідей для впровадження на локальному рівні, до участі в якому запрошуються переселенці з Донецької та Луганської області.

Не менш цікавим був виступ Андрія Гінкула, експерта з розвитку інституцій місцевого розвитку, який змістовно обґрунтував перспективи внутрішнього туризму як каталізатора розвитку малого та середнього бізнесу та надав коментар стосовно ведення цієї діяльності в Кривому Розі. Експерт високо оцінив досягнення міста – «започатковано новий бренд – як лідера промислового туризму, тепер головне завдання – втримати дану позицію» та зробив особливий акцент на залученні зовнішніх консультантів, громадськості і активній роботі місцевої влади з підприємствами.

Учасники Форуму мали змогу не лише спілкуватися в межах площини українських реалій, а й вивчити міжнародний досвід підтримки малого та середнього бізнесу. Ренді Річардс, керівник відділу із залучення бізнесу, Департамент економічного розвитку та туризму, округ Страскона, Канада презентував роботу з розвитку монопрофільних міст Канади та підприємництва в них. Звісно, що нормативно-праві системи значно відрізняються у двох країнах, але тим не менше є певні успішні практики, які варто запозичити. Це стосується і формування місцевого бюджету, і роботи з молодими підприємствами.

Питання місцевого розвитку є тією сполучною ланкою, що пов’язує владу громад та великий, середній і малий бізнес, який турбується про своїх працівників та їх сім‘ї, що власне і довів перший день Форуму. Кожен сектор мав можливість висловити свою позицію та запропонувати своє рішення складних питань,  в чому є особлива цінність проведення таких заходів.


 

23 жовтня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради