Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

У Кривому Розі пройшла дводенна виставка-фестиваль «Скарби Рудани»

Створено: 2015-09-23 15:30:44Оновлено: 2015-09-23 15:34:44

Захід було проведено в рамках реалізації Маркетингової стратегії міста Кривого Рогу, ініціатором виступив КП "Інститут розвитку міста Кривого Рогу» за активної підтримки виконкому Криворізької міської ради.

Першого дня, 18 вересня, в конференц-залі ДВНЗ «Криворізький національний університет» зібралося близько 60 представників промислових підприємств, геологів, мінерологів, обробників каміння, виробників та продавців сувенірної продукції, аби обговорити перспективи розвитку сувенірної галузі у Кривому Розі.

Відкривав засідання міський голова Юрій Григорович Вілкул, наголосивши на важливості та унікальності заходу, що дає можливість продемонструвати все різномаїття багатств надр Кривбасу, так звані «Скарби Рудани» та обговорити становлення нової, але вже затребуваної сфери виробництва сувенірів. 

До підготовки заходу активно долучилися в.о. ректора ДВНЗ «Криворізький національний університет» Ступнік Микола Іванович, завідувач кафедри геології і прикладної мінералогії того ж закладу Євтєхов Валерій Дмитрович разом зі своїми фахівцями.

Протягом пленарного засідання були презентовані ключові фактори, що створюють попит на виробництво якісної сувенірної продукції, а саме:

- активний розвиток промислового туризму у місті, що дав поштовх значному збільшенню потоку туристів у Кривий Ріг, як з боку жителів інших міст України, так і з-за кордону;

- унікальні мінерали Криворіжжя, декоративні та колекційні камені, аналоги яких не зустрічаються ніде в Європі і інколи навіть в усьому світі;

- наявність об’єкту національного надбання - Науково-дослідного геолого-мінералогічного музею, що містить у своїх стінах одну з найбагатших в країні колекцій каменів;

- створення та впровадження бренду міста – зображення рогу у яскравій фіолетово-червоній палітрі зі слоганом «Місто довжиною в життя».

В ході круглого столу учасники засідання перейшли до практичних аспектів виробництва сувенірів та визначили основні проблеми розвитку даної галузі.

Особливу увагу акцентували на недостатній промоції сувенірної продукції в місті, адже більшість мешканців навіть не здогадуються про існування криворізьких сувенірів з унікальною символікою.

Під час активної дискусії всі присутні дійшли спільної згоди щодо об’єднання зусиль виробників, органів місцевого самоврядування, надавачів туристичних послуг  та громадськості.

Протягом другого дня, 19 вересня, захід розпочався на площі Арт-майдану біля театру ім.Т.Г. Шевченка виставкою готової сувенірної продукції, де кожен бажаючий мав змогу обрати виріб на свій смак та вподобання - від філігранних каменів та кованих залізних квітів до смачних пряників та торту  із зображенням символіки міста.

На всіх гостей свята чекало чимало конкурсів, вікторин, а також захоплюючі екскурсії до геолого-мінералогічного музею та старою  частиною  міста. Приємно, що охочих відвідати музей виявилося більш ніж достатньо – понад 50 осіб, що свідчить про інтерес мешканців до природних багатств рідного краю.

Крім того, функціонувала виставка «Країна майстрів», де були представлені неймовірно привабливі вироби ручної роботи, що притягували здебільшого жіночу частину свята.

Члени молодіжного виконкому міста порадували найменших гостей свята цікавими конкурсами та змаганнями – «Перевези руду», «Намалюй своє місто» та ін.

Активні учасники отримали приємні подарунки – значки та іншу сувенірну продукцію, дітлахи забирали напам’ять власноруч створені шедеври – розмальовані камінчики, а під вечір на всіх чекав танцювальний флешмоб, проведений студентами Криворізького національного університету і найзахоплююча подія заходу – феєричне лазерне шоу, яке зібрало величезну кількість глядачів.

Арт-майдан наповнився атмосферою вражаючого шоу, яке змушувало всіх присутніх затамувавши подих перенестися у часи сивої давнини, коли по криворізькій землі ступала нога красуні Рудани, і прослухати романтичну і зворушливу історію її життя. Динаміка світла, яскраві образи та масштабна картина зображення створювали ефект особливого дійства, що додатково підсилювалося глибоким та проникливим голосом народного артиста Василя Короленка, що озвучував легенду.

Більше емоцій та вражень – у відео.

Ось такою виявилася перша виставка-фестиваль «Скарби Рудани», що, за прогнозами  експертів, має стати традиційною, адже Кривому Рогу є чим пишатися та що продемонструвати, хоча найцінніший скарб, за словами Юрія Григоровича Вілкула, криється не в надрах землі, а в криворізьких людях, завдяки праці яких місто живе і розвивається.

Сподіваємося, що напрацьовані під час круглого столу рішення втіляться в життя і в недалекому майбутньому кожен турист чи гість міста зможе придбати унікальні криворізькі сувеніри, аналогів яким не буде в жодному регіоні країни і які будуть гідно презентувати «залізне серце» України.


 

23 вересня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради