Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Юрій Вілкул про децентралізацію влади: «Вже зараз повинні бути конкретні рішення, щоб ми це відчували і щоб люди розуміли, що вони не віртуально беруть участь у керуванні державою, або місцевим самоврядуванням, або селом, або містом; а реально»

Створено: 2014-05-23 09:59:55Оновлено: 2014-06-02 14:22:22

Юрій Вілкул про децентралізацію влади: «Вже зараз повинні бути конкретні рішення, щоб ми це відчували і щоб люди розуміли, що вони не віртуально беруть участь у керуванні державою, або місцевим самоврядуванням, або селом, або містом; а реально»

Розмови про необхідність внесення змін до Конституції, децентралізацію влади та розширення повноважень органів місцевого самоврядування тривають постійно, проте, поки що жодних дієвих кроків у цьому напрямку не зроблено, про це сказав міський голова Кривого Рогу - Президент Асоціації міст України Юрій Вілкул, виступаючи в Києві на розширеній нараді з питань децентралізації виконавчої влади з представниками органів місцевого самоврядування Дніпропетровської, Івано-Франківської, Одеської та Тернопільської областей.

Ще в грудні 2012 року Асоціація міст України 2012 року розробила та подала через народних депутатів 25 законопроектів, які могли стабілізувати ситуацію. Але за півтора роки прийнято лише 1 із 25. «Безумовно ми всі знаємо, що ситуація яка склалася в нашій державі, накопичувалася багато років. Так сталося, що її потрібно зараз негайно вирішувати. Ми знаємо, що як і в середині держави, так і за кордоном лунають такі слова, як федералізація, дехто пішов далі - автономія для окремих національностей. Я вважаю, що ці розмови потрібно припинити і ми повинні разом все робити по децентралізації. Ми вважаємо, що це єдиний правильний шлях згідно з Європейською Хартією місцевого самоврядування, - переконаний Юрій Вілкул, - 99, 9 % всіх питань ми розуміємо та знаємо і бачимо, що профільне Міністерство і Кабінет Міністрів слухають всі наші пропозиції, тому ми повинні зараз йти і терміново та рішуче їх реалізовувати».

Юрій Вілкул окреслив пріоритетні завдання, які потрібно вирішувати в першу чергу. Передусім, необхідно внести зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, якими будуть приведені у відповідність повноваження щодо бюджетних ресурсів, а Казначейство буде позбавлене права на затримку платежів; переглянути Земельний кодекс (надати право громадам розпоряджатися землями за межами населених пунктів), також необхідно повернути право громадам впливати на забудову міст, тощо.

На глибоке переконання Президента Асоціації міст України, не хотілося б, щоб третій старт реформи місцевого самоврядування перетворився на фальстарт. «Повинні бути конкретні рішення, щоб ми це відчували і щоб люди розуміли, що вони не віртуально беруть участь у керуванні державою, або місцевим самоврядуванням, або селом, або містом, а реально»,- сказав Юрій Вілкул. А тому він закликав Кабінет Міністрів, депутатів Верховної Ради робити все для того, щоб ці питання були розглянуті на найближчому парламентському засіданні.


Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(056)440-04-32, [email protected]

23 травня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради