Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Як, не виходячи з дому, перевірити офіційність трудових відносин з Вашим роботодавцем?

Створено: 2022-02-23 14:11:35Оновлено: 2022-02-23 14:13:58

Часто й густо працівник вважає, що, якщо він, прийшовши на роботу до того чи іншого роботодавця надав йому свою трудову книжку – то його вже офіційно працевлаштовано. На жаль, це не так. Згодом з’ясовується, що трудова книжка «чиста», внески за працівника не сплачувались, відповідно цей період не враховується до страхового стажу, що в майбутньому вплине на розмір призначеної пенсії або, через відсутність необхідного стажу, пенсія зовсім не буде призначена.

Довідки ОК-5 та ОК-7 – це сформовані індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб (автоматизованого банку відомостей, створеного для ведення обліку фізичних осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, ведення якого забезпечує Пенсійний фонд України).

Вказані довідки можна отримати як особисто, звернувшись до любого відділення Пенсійного фонду України нашого міста, так і на офіційному веб-порталі Пенсійного фонду України (https://www.pfu.gov.ua/), зареєструвавшись в особистому кабінеті.

Але час не стоїть на місті, і з’явилась ще одна можливість самостійно контролювати свою соціальну захищеність за допомогою застосунку «Дія». Які кроки необхідно для цього зробити? Розповідаємо:

-          зайдіть у Дію та авторизуйтеся;

-          натисність «Послуги» - «Довідки»;

-          виберіть потрібну довідку та натисність «Замовити».

Обрана Вами довідки з’явиться в розділі «Довідки» через короткий проміжок часу.

ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ: довідка ОК-5 формується починаючи з 2000 року, та містить відомості про суми заробітку для нарахування соціальних виплат (у тому числі доплата до мінімальної заробітної плати) і страховий стаж.

Довідка за формою ОК-7 формується за період з 2011 року і містить відомості про фактичні суми заробітної плати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок (у межах максимальної величини), та страховий стаж.

В довідках ОК-5 та ОК-7 містяться такі дані:

– перелік страхувальників, які подавали про застраховану особу відомості до системи персоніфікованого обліку (тобто інформація про роботодавця з яким Ви перебуваєте     в офіційних трудових відносинах);

– за кожен місяць по кожному з роботодавців: сума заробітної плати, з якої сплачені внески, кількість днів стажу, відмітка про сплату внесків;

– відомості про спеціальний (пільговий) стаж та відомості про стаж, який зараховується без сплати страхових внесків (наприклад, період отримання допомоги по безробіттю), по страхувальниках і по роках.

 

У Вас ще залишились питання?

Звертайтесь до інспекції з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради

за телефоном: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24.

 

Департамент соціальної політики

 

23 лютого 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради