Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Центр «Віза»(«Центр Дії») консультує: що важливо знати про державну реєстрацію народження в консульських установах за межами України

Створено: 2024-01-23 10:56:45Оновлено: 2024-01-23 10:59:50

Який алгоритм оформлення свідоцтва про народження дитини за кордоном?

Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Таким чином реєстрація народження дитини провадиться консулом з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Реєстрація народження, а також видача свідоцтва про реєстрацію акту цивільного стану проводиться без стягнення консульського збору. За результатами реєстрації видається свідоцтво про народження.

Хто може звернутись з заявою про реєстрацію народження дитини за кордоном?

Батькам чи одному з них необхідно звернутися з заявою про реєстрацію народження дитини.   Із  заявою про реєстрацію народження  також можуть звернутись родичі батьків.

Які документи слід пред’явити консулу для реєстрації?

Документ медичного закладу про народження дитини. Паспорт або інші документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків). Документ, який є підставою для внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то відомості про другого з батьків у даному випадку зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.

 Протягом якого строку слід подати заяву про реєстрацію?

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати не пізніше 1 місяця з дня народження дитини .

Свідоцтва про народження дітей, які видані в консульських установах за кордоном мають таку ж юридичну силу, як і документи дитини, які видані відділами  ДРАЦС в Україні.

Зверніть увагу, що у разі реєстрації народження в місцевих органах інших держав - відомості про дитину в Дії відображено не буде. У такому разі додаткова або повторна реєстрація акту народження в державному органі на території України не провадиться, а свідоцтво про народження дитини, видане компетентними органами іноземної держави, за умови належного засвідчення (апостиль / консульська легалізація або на підставі діючого договору про правову допомогу) є дійсним на території України.

Українські діти, які народжуються за кордоном, автоматично отримують українське громадянство, якщо хоча б один із батьків є громадянином України.

Запрошуємо отримати консультації щодо послуг у сфері ДРАЦС у Головному офісі Центру «Віза» (пл.Молодіжна,1).

Ми працюємо для Вас!  

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр «Дії»):
 
e-mail: [email protected]

23 січня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради