Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Інформація про якість атмосферного повітря

Створено: 2024-01-23 14:38:59Оновлено: 2024-01-23 14:44:25

Норматив якості атмосферного повітря – критерій якості атмосферного повітря, який відображає гранично допустимий максимальний вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі і при якому відсутній негативний вплив на здоров’я людини та стан навколишнього природного середовища (ст.1 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»).

Оцінку стану забруднення атмосферного повітря здійснюють через порівняння концентрацій забруднювальних речовин із відповідними гранично допустимими концентраціями (ГДК) у повітрі населених місць і розрахунку індексу забруднення атмосфери (ІЗА).

Індекс забруднення атмосфери – комплексний показник, що оцінює  загальний рівень забруднення атмосферного повітря. Індекс забруднення атмосфери обчислюється за п’ятьма забруднюючими речовинами (пил, оксид вуглецю, діоксид азоту, фенол, формальдегід) з найбільшою середньою концентрацією  з урахуванням класу небезпеки речовини.

ІЗА по місту Кривий Ріг розраховується за даними 5-ти стаціонарних постів (ПСЗ) Лабораторії спостережень за забрудненням атмосферного повітря Кривий Ріг Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології:

ПСЗ №1 – Металургійний район;

ПСЗ №2 – Металургійний район;

ПСЗ №3 – Центрально-Міський район;

ПСЗ №6 – Інгулецький район;

ПСЗ №7 – Довгинцівський район.

За даними Лабораторії спостережень за забрудненням атмосферного повітря м. Кривий Ріг ІЗА в місті Кривий Ріг в 2023 року склав 7,43, що на 15% нижче ніж в 2022 року (8,77) та на 38% ніж в 2021 року (12,13).

Протягом 2023 року фіксувались перевищення гранично допустимих максимально разових концентрацій по пилу в 4,8 рази, діоксиду азоту в 1,25 рази та формальдегіду – 1,26 рази. Максимальні концентрації оксиду вуглецю та фенолу дорівнювали нормативу.

Найбільша кількість забруднюючих речовин, яка перевищувала максимально разові концентрації у 2023 році зафіксовано на ПСЗ №1 та ПСЗ №2, що розташовані в Металургійному районі міста.   

Середньорічні концентрації перевищували нормативний показник по пилу в 1,33 рази та формальдегіду в 3,33 рази, за підсумками 2023 року в порівнянні з 2022 роком, знизились концентрації оксиду азоту на  50 %, пилу – 33 %, формальдегіду – 9 % та збільшились концентрації діоксиду сірки, які не перевищували граничний норматив.

Інформація про якість атмосферного повітря м. Кривий Ріг за даними Лабораторії спостережень за забрудненням атмосферного повітря Кривий Ріг щомісячно висвітлюється на офіційному веб-сайті виконкому Криворізької міської ради в розділі «Новини» та на офіційній сторінці управління екології в Фейсбук.

 

23 січня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради