Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

У Кривому Розі проведено тренінг зі стратегічного планування

Створено: 2014-12-22 16:55:09Оновлено: 2014-12-22 17:06:55

Вже протягом чотирьох років у нашому місті триває активна реалізація Проекту "Місцевий економічний розвиток міст України" (МЕРМ), що впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Уряду Канади та має на меті сприяння економічному зростанню українських міст на засадах співпраці громади, бізнесу та влади.

Проект впроваджується в 12 містах Дніпропетровської та Львівської областей та надає їм технічну підтримку з розробки стратегічних планів місцевого економічного розвитку, впровадження реформи децентралізації.

Результатом плідної співпраці Кривого Рогу та Проекту МЕРМ стала розробка Стратегічного плану розвитку міста до 2015 року, реалізація 2-х демонстраційних проектів, один з яких  "Маркетингова стратегія міста Кривого Рогу та інструменти її впровадження" спрямованого на створення привабливого інвестиційного іміджу міста та його ефективного просування на національному й міжнародному рівнях тощо.

На сьогодні, перед містом постало питання розробки Стратегічного плану розвитку до 2020 року, що повинен, по-перше -  визначити найбільш перспективні напрямки розвитку Кривого Рогу з огляду на його потенціал і результати аналізу ефективності впровадження попереднього Стратегічного плану розвитку міста, по-друге - бути синхронізований з нещодавно затвердженою Стратегією розвитку Дніпропетровської області до 2020 року.

Впоратися з цим нелегким завданням криворіжцям допомогали консультанти Проекту МЕРМ, які провели пілотний триденний тренінг   15-17 грудня 2014 року на тему "Методологія та сучасна практика стратегічного планування". Учасниками тренінгу стали близько 25 представників структурних підрозділів виконкому міської ради та КП "Інститут розвитку міста Кривого Рогу".

Завдяки досвідченим тренерам учасники заходу отримали не лише теоретичні знання з планування, а й активно попрацювали в групах, моделюючи перспективні напрямки розвитку та пропонуючи відповідні до них проекти.

Немаловажним був аналіз Стратегічного плану до 2015 року, адже розвиток міста повинен бути послідовним процесом та плавно перетікати з досягнення одних стратегічних цілей до постановки інших. За рекомендаціями експертів, не має сенсу відмітати всі попередні заходи та створювати абсолютно новий документ, більш доцільним є доопрацювання того, що вже наразі є, ефективно впроваджується та дає позитивні результати і, за необхідності, ініціювати нові напрямки, що будуть логічно доповнювати загальну матрицю розвитку Кривого Рогу.

Неодноразово наголошувалося на важливості врахування думки громадськості в даному процесі, адже по суті, планування розвитку міста – це втілення побажань мешканців щодо того, яким вони його бачать у майбутньому.

Доказом проведеної роботи в даному питанні є соціологічне опитування громади, що було реалізовано КП "Інститут розвитку міста Кривого Рогу" та визначало найбільш проблемні питання та актуальні  потреби міста з точки зору його мешканців.

Підсумовуючи результати тренінгу, варто зазначити, що всі учасники збагатилися знаннями й практичними навичками стратегічного планування та отримали потужну основу для подальшої діяльності з розробки Стратегічного плану розвитку міста до 2020 року.

Маємо всі підстави сподіватися, що невдовзі ми отримаємо Стратегічний план розвитку міста до 2020 року, де буде враховано зауваження та досягнення поточної Стратегії та здійсняться коригування з урахуванням проблем та перспектив сьогодення та Стратегією розвитку Дніпропетровської області на період до 2020 року.


 

22 грудня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради