Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

У Кривому Розі, навіть в умовах війни, продовжують підтримувати не тільки створені у місті дитячі будинки сімейного типу, а й ті, які приїхали з інших регіонів країни

Створено: 2023-08-22 15:59:05Оновлено: 2023-08-22 16:00:58

Напередодні Дня Незалежності України представники місцевої влади Кривого Рогу завітали з подарунками та поспілкувались з вихованцями дитячого будинку сімейного типу Рустамових. Наразі, Олена з чоловіком В’ячеславом виховують двоє власних та семеро прийомних діток.

У Кривому Розі мешкає близько 122 тис. дітей, у тому числі, 1648 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 1073 виховується у 820 опікунських сім’ях, 78 дітей - у 44 прийомних сім’ях та 116 дітей - у 16 дитячих будинках сімейного типу.

«Питання захисту прав дітей завжди було і залишається одним із пріоритетних напрямків роботи міської влади. Тому, створюємо необхідні та комфортні умови для розвитку та проживання дітей, які з тих чи інших обставин, залишилися  без батьківської  опіки.  Також, надаємо матеріальну і соціальну підтримку сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Велика подяка батькам – вихователям, які турбуються про  хлопців та дівчат,  дають їм можливість рости у повноцінній сім’ї», - сказала Ірина Маруніч, заступник начальника служби у справах дітей виконкому Криворізької міської ради.

Подружжя Рустамових розпочали свою роботу у 2012 році зі статусу прийомної сім’ї, а дитячий будинок сімейного типу створили у 2022 році. Коли розпочалася війна  з квітня  2022 року прийомна мати Олена разом з дітьми перебувала в евакуації в Польщі. У грудні 2022 року родина повернулася до Кривого Рогу. Усі діти перебувають вдома разом з батьками-вихователями. Семеро хлопців навчаються у Криворізькій гімназії №8, а Марія та Ксенія відвідують дитячий садок №306 (ясла-садок).  У  родині панує атмосфера турботи та любові.  Діти товаришують та поважають одне одного.

Олена Рустамова розповіла: «Чужих дітей не буває, ми дуже любимо їх та хочемо подарувати щасливе дитинство, на яке вони заслуговують.  Прищеплюємо малечі любов та інтерес до навчання, творчості, спорту. Їм немає часу сумувати та нудьгувати. Разом з дітьми облаштували зону відпочинку – встановили лавочки, басейн та повісили гамаки. Зараз, коли йде війна, на жаль, батьки дітей гинуть і вони залишаються самі. Тому бажаємо взяти до нашого будинку ще одну дитину. Безумовно, вдячні міській владі за турботу і увагу, яка постійно надається».

Місто підтримує тісний зв’язок з дітьми, які були тимчасово евакуйовані за межі Кривого Рогу.  Це -  5 прийомних сімей та 3 дитячих будинки сімейного типу, у яких виховуються 55 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 189 опікунських родин. Окрім того, Рада оборони міста опікується і «новими криворіжцями». Кривий Ріг став домівкою для 4 прийомних сімей та 5 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховується 43 вихованця та для 34 опікунських родин.

Навіть в умовах війни міська влада  допомагає  дітям з ДБСТ та прийомних родин з відпочинком в Турції та Карпатах. За час воєнного стану усі криворізькі сім’ї, які виховують дітей, зокрема. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали за рахунок міського бюджету продуктові набори на кожну дитину та набори гігієнічних засобів, ємності для води, новий одяг.  З дітьми працюють психологи міського центру соціальних служб. Вихованці ДБСТ та прийомних родин беруть  участь  у спортивних та інших заходах.

Міська влада підтримує та заохочує криворіжців до створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. З міського бюджету надається одноразова грошова допомога для новостворених прийомних сімей. Для прийомних сімей така допомога складає  5 тис. грн, а для дитячих будинків сімейного типу 10 тис.

22 серпня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради