Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИВОРІЖЦІВ ДО КОНТАКТ-ЦЕНТРУ 1520 ПРО ОСОБЛИВОСТІ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ - 2021

Створено: 2021-06-22 15:50:56Оновлено: 2021-06-22 15:56:09

Скільки можна подати заяв до закладів вищої освіти на бюджетну та контрактну форми навчання на основі повної загальної середньої освіти у 2021 році?

Вступники можуть подати до 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення у фіксованих (закритих) і відкритих конкурсних пропозиціях на будь-які спеціальності. Максимальна кількість заяв, яку зможе подати вступник на контрактну форму навчання – 30.

 

Чи обов’язково потрібно виставляти пріоритетність заяв?

Обов’язково – для вступу на місця державного та регіонального замовлення на відкриті та фіксовані (закриті) конкурсні пропозиції на основі повної загальної середньої освіти.

 

Чи можна змінити пріоритетність?

Ні, зазначена вступником пріоритетність заяв не може бути змінена. Можна лише скасувати заяву з пріоритетністю. У такому разі ви зможете знову подати заяву з цією ж пріоритетністю, якщо вона ще не була прийнята приймальною комісією. У разі прийняття заяви приймальною комісією замість скасованої заяви подати нову неможливо.

 

Якщо заяву з першою пріоритетністю скасовано, то чи буде наступна заява рахуватися за першою пріоритетністю?

У такому випадку наступна за пріоритетністю заява буде оброблятися системою на рівні заяви з першою пріоритетністю інших вступників.

 

Сертифікати ЗНО яких років можна подавати 2021 року для вступу до закладів вищої освіти?

У 2021 році приймають сертифікати ЗНО 2018, 2019, 2020 та 2021 років.

 

Чи потрібно для вступу до закладу вищої освіти подавати медичну довідку?

В Умовах прийому 2021 року не передбачено подання для вступу на базі повної загальної середньої освіти медичної довідки. Однак заклади вищої освіти у своїх Правилах прийому встановлюють перелік документів (зокрема додаткових), необхідних для вступу, якщо це викликано особливостями вступу на певну спеціальність або конкурсну пропозицію. Тому необхідність подання довідки варто уточнити у приймальній комісії обраного закладу.

 

Чи обов’язковим є мотиваційний лист у 2021 році?

У 2021 році заклади вищої освіти самі у своїх Правилах прийому визначають, чи будуть вони використовувати мотиваційний лист під час вступу. А також зверніть увагу, що результати мотиваційного листа можуть бути нараховані вам тільки за умови оприлюднення результатів його оцінювання на вебсайті ЗВО до початку основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Чи встановлюється цього року мінімальний прохідний бал на якісь спеціальності?

Кожен заклад вищої освіти може у своїх Правилах прийому встановлювати мінімальний прохідний бал на ту чи іншу конкурсну пропозицію.

Однак для всіх вступників, що вступають для здобуття ступеня бакалавра встановлено мінімальне значення конкурсного бала для допуску до конкурсного відбору на бюджетні місця – він має становити не менше 125 балів.

Для всіх вступників на спеціальності 221 «Стоматологія», 222 «Медицина» та 228 «Педіатрія» Умовами прийому 2021 року встановлено мінімальний бал 150 з другого та третього конкурсних предметів (за винятком вступників з конкурсним балом більше 175 балів). 

Також для:

вступників на спеціальності галузей знань 08 «Право», 28 «Публічне управління», 29 «Міжнародні відносини» на основі повної загальної середньої освіти встановлено мінімальний конкурсний бал 140;

вступників спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація» встановлено мінімальний конкурсний бал 130.

 

Хто має право на першочергове зарахування і як ним скористатися?

Під час вступної кампанії 2021 року вступники до медичних, педагогічних та мистецьких закладів вищої освіти, які укладуть угоду про відпрацювання у селах або селищах міського типу, отримають право на першочергове зарахування на бюджетну форму навчання (Постанова КМУ від 30 травня 2018 р. № 417).

Відповідну інформацію можна дізнатися в структурних підрозділах облдержадміністрацій, що відповідають за освіту та медицину, оскільки саме ОДА є організаторами конкурсу на укладення угод, що дають право на першочергове зарахування на медичні та педагогічні спеціальності.

 

Коли почнеться прийом документів для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань) і до якого числа можна буде подати заяву?

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра на основі повної загальної середньої освіти за денною формою навчання:

-      реєстрація електронних кабінетів, завантаження необхідних документів починається 1 липня;

-      медичні огляди та інші доконкурсні процедури, якщо це викликано особливими умовами конкурсного відбору, проводяться до 9 липня;

-      прийом заяв і документів починається 14 липня, а закінчується о 18:00 16 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів; о 18:00 23 липня – для осіб, які вступають за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а також вступних іспитів та творчих конкурсів, які були складені з 1 до 13 липня;

-      вступні іспити та творчі конкурси проводяться в кілька сесій з 1 до 13 липня включно (для вступників на місця державного та регіонального замовлень). З 14 до 23 липня можуть проводитись додаткові сесії творчих конкурсів для вступників на контракт;

-      співбесіди проводяться з 17 до 19 липня включно.

У ці ж строки проводиться вступ на перший курс на основі повної загальної середньої освіти за іншими (крім денної) формами навчання за державним або регіональним замовленням, а також за рахунок цільових пільгових державних кредитів.  

Строки прийому заяв і документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання за рахунок коштів фізичних та/або юридичних осіб визначаються Правилами прийому закладів вищої освіти.

 

Які документи потрібно буде подати для вступу до закладу вищої освіти?

Вступники на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році подають заяви в електронній формі, для цього вони реєструють особистий електронний кабінет на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/ (працює під час вступної кампанії). Під час реєстрації вступник зазначає такі дані:

-      адресу електронної пошти, до якої має доступ (вказана адреса буде логіном для входу до кабінету);

-      пароль для входу до кабінету; 

-      номер, пін-код і рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;

-      серію та номер документа про повну загальну середню освіту;

-      середній бал додатка до вказаного документа (для допомоги Ви можете скористатись калькулятором середнього бала на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/).

У разі виникнення проблем із реєстрацією електронного кабінету, поданням заяв через електронний кабінет, розбіжностей між даними сертифікатів ЗНО та документів про освіту необхідно звернутись до технічної підтримки ЄДЕБО, ДП «Інфоресурс» (cервic підтримки з реєстрації електронних кабінетів і подання електронних заяв):

(044) 290-18-13

(095) 281-13-54

(067) 551-24-74

(093) 342-38-63.

 

Вступники на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році подають до закладу вищої освіти тільки у паперовій формі у наступних випадках:

-     для реалізації права на вступ за іспитами (у разі відсутності у вступника хоча б одного із сертифікатів ЗНО 2018-2021 років) та співбесідою;

-     для реалізації права на повторне безоплатне здобуття освіти за бюджетні кошти;

-     за наявності розбіжностей в даних вступника в ЄДЕБО (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, стать, громадянство тощо) і у відповідному документі про раніше здобуту освіту та у сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання;

-     у разі подання іноземного документа про освіту;

-     у разі подання документів іноземцями та особами без громадянства;

-     у разі подання документа про раніше здобуту освіту, виданого до запровадження фотополімерних технологій їх виготовлення;

-     у разі подання заяви після завершення строків роботи електронних кабінетів;

-     у разі неможливості зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі з інших причин, що підтверджено довідкою приймальної комісії закладу вищої освіти.

 

Пільги при вступі у 2021 році

 

Які дії щодо вступу до закладу вищої освіти, якщо ви:

-         Інвалід війни

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами співбесіди. Документи в такому разі подаються у паперовому вигляді.

-         Маєте інвалідність і неспроможні відвідувати заклад освіти

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами співбесіди. Документи в такому разі подаються у паперовому вигляді.

-       Отримали відмову в реєстрації для участі в ЗНО через неможливість створення особливих умов

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами іспитів 2021 року та/або результатами ЗНО 2018, 2019, 2020 років (у будь-яких комбінаціях за вашим вибором).

-       Не змогли скласти ЗНО через наявність захворювання або патологічного стану

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами вступних іспитів 2021 року та/або результатами ЗНО 2018, 2019, 2020 років (у будь-яких комбінаціях за вашим вибором), якщо не складали зовнішнє незалежне оцінювання з відповідних предметів у 2021 році.

-         Дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти у межах квоти-1, але тільки за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2018-2021 років (у будь-яких комбінаціях за вашим вибором).

-         Учасники бойових дій

Такі вступники можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами вступних іспитів 2021 року та/або зовнішнього незалежного оцінювання 2018-2020 років (у будь-яких комбінаціях за вашим вибором).

-         Звільнені з військової служби

Вступники, що є звільненими з військової служби (зокрема, є демобілізованими) починаючи з 1 грудня 2020 року включно, можуть вступати до закладів вищої освіти за результатами вступних іспитів та/або зовнішнього незалежного оцінювання (результати вступних іспитів зараховуються з предметів, з яких вступник не складав зовнішнє незалежне оцінювання).

-         «Чорнобилець»

Пільга (право на вступ за результатами співбесіди) залежить від категорії осіб, до якої вас віднесено.

-       Проживаєте в тимчасово окупованому Криму, Севастополі чи на непідконтрольній території Донбасу, виїхали після 1 січня 2021 року

Вступники, що проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї після 1 січня у рік вступу, можуть вступати до ЗВО через освітні центри за результатами вступних іспитів (із урахуванням особливостей проходження державної підсумкової атестації в освітніх центрах або без такого врахування для осіб, які отримали документ про повну загальну середню освіту) та/або зовнішнього незалежного оцінювання (у будь-яких комбінаціях за вашим вибором).

 

Де можна переглянути своє місце у конкурсі на певну спеціальність?

У рейтинговому списку після його оприлюднення Приймальною комісією або на сайті інформаційної системи https://vstup.edbo.gov.ua/.

 

Коли будуть оприлюднені списки тих, хто вступив на держбюджет?

Списки оприлюднюються на інформаційних стендах приймальних комісій, вебсайті закладу вищої освіти, а також інформація надходить в електронний кабінет вступника та доступна на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/.

У 2021 році списки рекомендованих до зарахування на бюджет оприлюднюють: для тих, хто проходив співбесіди та за квотою 2 – не пізніше 20 липня; для інших – не пізніше 28 липня.

 

Всі відповіді на додаткові питання Ви можете отримати детально ознайомившись з Умовами прийому для здобуття вищої освіти України в 2021 році.

22 червня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради