Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про результати громадських слухань

Створено: 2023-05-22 08:18:35Оновлено: 2023-05-22 08:20:04

Про результати проведення громадських слухань з обговорення проєкту регуляторного акта – рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу»

         Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у виконкомі міської ради 11.05.2023 відбулись громадські слухання у форматі відеоконференції (платформа Zoоm) з обговорення проєкту регуляторного акта – рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» та аналізу його регуляторного впливу; оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта.

         У вищезазначеному заході взяли участь члени територіальної громади, суб’єкти господарювання, члени консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики, представники громадськості, органів місцевого самоврядування і податкових інспекцій міста.

         Проєкт рішення міської ради оприлюднений на офіційній вебсторінці Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в мережі Інтернет (www.kr.gov.ua) та у Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» 02.05.2023.

         Необхідність перегляду ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу виникла у зв'язку з початком 24.02.2022 широкомасштабної військової агресії Російської Федерації проти України. Проєкт рішення Криворізької міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» направлений на підтримку суб’єктів господарювання, недопущення закриття об’єктів бізнесу та адаптацію податкового навантаження до економічного стану.

         Зокрема, проєктом рішення міської ради пропонується з 01.01.2024 встановити ставки земельного податку й орендної плати за землю для земель громадської забудови в розмірі 0,9%.

         З метою підтримки суб’єктів, що боронять незалежність і територіальну цілісність України, проєктом рішення міської ради пропонується встановити пільгу із земельного податку для органів Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України та Управління державної охорони України.

         Крім того, ураховуючи значення для забезпечення життєдіяльності міста роботи комунальних підприємств, що здійснюють діяльність у сферах охорони здоров’я (крім надання стоматологічних послуг), надання послуг з водопостачання та водовідведення, міських пасажирських перевезень комунальним транспортом, проєктом рішення пропонується доповнити перелік пільг із земельного податку зазначеними категоріями підприємств.

         В ході засідання представниками Головного управління ДПС у Дніпропетровській області висловлено підтримку проєкту рішення міської ради та наголошено, що зменшення ставок земельного податку та орендної плати за землі громадської забудови, на яких зосереджені об’єкти бізнесу міста, з 1,2% до 0,9% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок дозволить зменшити податкове навантаження на суб’єктів підприємництва, що особливо важливо в умовах погіршення економічної ситуації та зниження прибутковості, спричинених широкомасштабною військовою агресією Російської Федерації проти України.

         За результатами проведення громадських обговорень та після обміну думками було вирішено: департаменту регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради у разі надходження пропозицій та зауважень до проєкту рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» надати обгрунтовані та вмотивовані роз’яснення, про що інформувати громадськість через офіційну вебсторінку Криворізької міської ради та її виконавчого комітету (www.kr.gov.ua).

         Термін громадської експертизи проєкту рішення триває до 02.06.2023 включно. Зауваження та пропозиції до проєкту рішення та аналізу його регуляторного впливу приймаються в письмовій формі від громадян, суб’єктів господарювання, їх об’єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики:

розробником проєкту рішення міської ради - департаментом регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 519, тел. (0564) 92 13 81, електронна адреса: [email protected]);

а також управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пр. Металургів, 36Б, каб. 417, 418, тел. (0564) 92 25 89, електронна адреса: [email protected]).

        

18 травня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради