Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Перевірки ВПО мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги

Створено: 2023-03-22 12:29:11Оновлено: 2023-03-22 12:30:35

Внутрішньо переміщеною є особа, яка залишила або покинула своє місце проживання через негативні наслідки збройного конфлікту, тимчасової окупації, проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру. І таке переміщення відбувається в межах України. 

Оформлення статусу ВПО і отримання довідки є правом, а не обов’язком. Однак саме цей документ необхідний для отримання грошових виплат від держави — для себе та дітей. Крім того, така довідка дає право переоформити соціальні виплати чи пенсію, отримати доступ до медичного обслуговування та допомогу із пошуком житла, влаштувати дитину в садок чи школу. Для отримання фінансової допомоги від міжнародних організацій також може знадобитися довідка.

Подати заявку можна як онлайн у застосунку Дія, так і офлайн за місцем проживання у найближчому органі соціального захисту. З 14 років це можна робити самостійно, від імені дитини мають подавати заявку батьки. Якщо людина є недієздатною або має обмежену дієздатність — від її імені документи подає законний представник. 

Статус внутрішньо переміщеної особи можна втратити за умови переїзду за кордон, повернення на місце постійного проживання або ж якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання.

Перевірка внутрішньо переміщених осіб за фактичним місцем проживання / перебування може здійснюватися вибірково, зокрема за підозри щодо відсутності ВПО за зареєстрованим у довідці місцем проживання.

Що потрібно знати про перевірку?

Під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт. Також вона має залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації.

І лише у разі неявки переселенцям можуть скасувати статус ВПО і припинити передбачені для них виплати.

У разі перевірки, зазвичай внутрішньо переміщених осіб, повідомляють телефоном. Тож задля уникнення непорозуміння, залишайтеся на зв’язку.

22 березня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради