Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Місто підтримає головних лікарів і надасть допомогу медикам та лікарням, яким НСЗУ не виділила кошти на заробітну плату, а 2 дитячу міську лікарню не дасть закрити

Створено: 2021-03-22 14:02:24Оновлено: 2021-03-22 14:03:34

Прийняте мером Кривого Рогу Костянтином Павловим рішення було озвучено сьогодні на позачерговій сесії Криворізької міської ради, на якій розглядалося питання недофінансування криворізьких лікарень Національною службою здоров'я України. На підтримку лікарів, яким НСЗУ не виділила грошей, місто спрямує 3,3 млн грн.

З 1 квітня 2020 року - початку другого етапу медичної реформи - все лікарні в Україні є самостійними суб'єктами господарювання і мають фінансуватися згідно з укладеними договорами з державного бюджету - Національною службою здоров'я України.

Заступник начальника управління охорони здоров'я міста Олександр Лук'яненко у своєму виступі на сесії сказав:

«Ми розглядаємо петицію з приводу закриття  чи  не закриття 2-ї дитячої міськлікарні. Відразу хочу сказати: 2-гу лікарню ніхто не закриває і ніколи не збирався закривати. У Кривому Розі 36 лікувальних установ (не рахуючи амбулаторії). І з 36 лікувальних закладів Кривого Рогу, які повинні укласти договір з НСЗУ - 33 головних лікаря впоралися з виконанням вимог НСЗУ. З об'єктивних і суб'єктивних причин не впоралися 3 - це дитяча стоматологія, 2-я дитяча міська лікарня і лікарня №14. Тому, місто змушене підтримати ці лікарні по заробітній платі і зараз надає допомогу лікарям у виконанні вимог НСЗУ ».

Що стосується саме 2-ї дитячої лікарні, то НСЗУ висунула обов'язкову вимогу до головного лікаря -  прийняти на роботу анестезіологів. При цьому не враховувалося, що все анестезіологи, гострий дефіцит яких і так відчувають лікарні України, в умовах боротьби з пандемією були розподілені по бригадам в  лікарнях, базових в боротьбі  з коронавірусом, забезпечують пологи й оперативні втручання. У цих умовах головний лікар  не змогла своєчасно вирішити проблему і виконати вимоги НСЗУ. У результаті, НСЗУ своїм рішенням від 23.02.2021 року припинила дію угоди з лікарнею. Більше того - Нацслужба наполягла на поверненні раніше перерахованих медикам коштів. Це призвело до нестачі  фінансового ресурсу на виплату керівництвом лікарні заробітної плати персоналу.

У цих умовах, щоб підтримати головних лікарів і персонал медзакладів, міський голова Костянтин Павлов вийшов з пропозицією про виділення коштів на зарплату медперсоналу на лютий і березень з міського бюджету. Рішення про це повинні прийняти депутати на найближчій черговій сесії 31 березня.

Паралельно, міською владою надається вся можлива допомога керівництву медустанов, щоб лікарні змогли виконати умови Національної служби здоров'я України, і вже з квітня зарплата медикам надходила згідно Закону від НСЗУ.

Нагадаємо, в листопаді минулого року влада Кривого Рогу також прийшла на допомогу медикам, коли п'ять криворізьких лікарень (№14, №4, дитячі - №1 і №2 і стоматологія) також могли залишитися без фінансування. НСЗУ розірвала з ними договір через те, що штат лікарів  був недоукомплектований. Тоді було прийнято термінове рішення про надання їм допомоги з міського бюджету.

Через вимоги реформи, Міністерства охорони здоров'я та НСЗУ в багатьох містах вже проводиться реорганізація і об'єднання медзакладів.

Так, у січні були  об'єднані 16 медзакладів  у Дніпрі - їх об'єднали у 5 юридичних осіб при основних лікарнях міста. За словами керівника Дніпровського міського департаменту охорони здоров'я Андрія Бабського, таке рішення - вимога медичної реформи для укладання договорів медустанов з НСЗУ для отримання фінансування.

А минулого тижня, 17 березня, депутати Дніпропетровської обласної ради прийняли рішення про  об'єднання 5 протитуберкульозних медичних закладів області в 1 юридичну особу, як цього вимагає  реформа.

Також, у рамках медреформи в травні-червні планується об'єднання лікарень у другому за населенням місті області - Кривому Розі.

22 березня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради