Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Кривий Ріг приєднався до Європейської ініціативи «Угода мерів – Схід»

Створено: 2024-02-22 10:10:35Оновлено: 2024-02-22 10:12:28

У Кривому Розі 21 лютого в режимі онлайн відбулось підписання форми приєднання Кривого Рогу до Європейської ініціативи «Угода мерів – Схід».

Кривий Ріг у 2011 році вперше став підписантом Європейської ініціативи зі скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів, збільшення використання альтернативних джерел енергії та зменшення викидів парникових газів СО2 на 20% до 2020 року. Відповідно до взятих містом зобов’язань було розроблено План дій зі сталого енергетичного розвитку Кривого Рогу до 2025 року (далі ПДСЕР).

Відповідно до розробленого ПДСЕР у Кривому Розі реалізовувались заходи з запровадження системи управління енергоресурсами міста; модернізації інженерних систем, підвищення енергоефективності бюджетних будівель і житлових будинків; модернізація систем міського тепло- та водопостачання та систем вуличного освітлення; оптимізація транспортної інфраструктури міста та інше.

«Ми комплексно підходимо до вирішення всіх питань у нашому місті. Модернізуємо інженерні системи, замінюємо та капітально ремонтуємо вуличне та паркове освітлення, оновлюємо тролейбусний та трамвайний парк. Підвищуємо енергоефективність в житлових будинках - замінюючи вікна у під’їздах. Проводимо термомодернізацію в закладах освіти та багато іншого. І на цьому наша робота не припиняється. Тепер, після підписання форми приєднання Кривого Рогу до Європейської ініціативи «Угода мерів – Схід»,  беремо на себе нові зобов’язання. Ми плануємо скоротити викиди СО2 щонайменше на 35% до 2030 року та досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Також, у співпраці з проєктом ПРООН ми плануємо розробити та затвердити План дій сталого енергетичного розвитку та Клімату міста до 2030 року. Очікуємо, що наша співпраця з партнерами буде плідною та результативною, а наші плани та проєкти будуть ще амбітнішими і не менш корисними для мешканців міста»,- зазначив в.о. міського голови Юрій Вілкул.

Угода мерів - Схід (CoM East)- це проєкт, який фінансується Європейським Союзом, націлений на об'єднання місцевих, регіональних та національних органів влади країн Східного партнерства в їх прагненні розвивати регіональну політику на основі принципів сталої енергії, посилення енергетичної безпеки та підтримку глобального руху в боротьбі зі змінами клімату.

Як зауважив Максим Верещак, заступник керівника проєкту ЄС «Угода мерів-Схід»,  Кривий Ріг продовжує політику сталого енергетичного розвитку та адаптації до зміни клімату.

«Ми вдячні керівництву міста за те, що Кривий Ріг бере на себе нові амбітні зобов’язання у  рамках ініціативи Угода мерів. Адже Кривий Ріг стояв у витоків Угоди мерів і один з найперших українських міст доєднався до цієї ініціативи в 2011 році. Зараз, до нової ініціативи приєдналося 300 українських міст підписантів угоди. Ми дуже раді як до нас приєднуються такі великі промислові міста, як ваше. Зрозуміло, що великі промислові міста це - великі викиди, але це й великий потенціал та можливості. Тепер, роблячи наступний крок,  беручи наступні зобов’язання до 2030 року, ми впевненні, що Кривий Ріг зробить великий внесок в світовий рух і внесок в боротьбу зі змінами клімату»,- сказав заступник керівника проєкту ЄС «Угода мерів - Схід»  Максим Верещак.

22 лютого 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради