Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Напередодні Дня визволення Кривого Рогу в.о. міського голови Юрій Вілкул відвідав Емілію Степанівну Балабас, ветерана Другої світової війни

Створено: 2023-02-22 09:04:10Оновлено: 2023-02-22 09:06:34

Юрій Вілкул підкреслив: «Кривий Ріг вдячний своїм визволителям, які 79 років тому визволили наше місто.

Кривий Ріг є прикладом поважного ставлення до своєї історії, ветеранів Другої світової війни, всіх учасників бойових дій. Мужність, стійкість  та  героїзм солдат, які у 1944 році звільнили  місто руди та металу від нацистів зараз  надихає нас на боротьбу з ворогом, який напав на Україну.

За ці 12 місяців повномасштабної війни наше місто, як і вся країна, б'ється як одне серце й працює на Перемогу. Ми разом з Радою оборони міста докладаємо всіх зусиль та піклуємося про ветеранів. Ми не скоротили жодної соціальної виплати,  які виплачуються у рамках міської  програми соціального захисту.

Крім матеріальної допомоги, ветерани отримують продуктові набори, здійснюється фінансова підтримка ветеранських організацій. Така турбота зараз особливо потрібна людям поважного віку».

Сьогодні у Кривому Розі проживає майже 250 ветеранів Другої світової війни, з них - 18 фронтовиків. Серед них - 99 річна медична сестра Емілія Степанівна Балабас, яка у 17 років пішла на фронт та, будучи військовою медсестрою, рятувала життя цивільних і бійців. «Ми вдячні нашим ветеранам, всім, хто допомагав відновлювати наше місто в повоєнні роки. Миру всім нам та згуртування задля нашої Перемоги», - підкреслив Юрій Вілкул.

 

Довідково: БАЛАБАС ЕМІЛІЯ СТЕПАНІВНА, народилася 02.01.1924. Має 2 доньки, 1948 та 1953 року народження, які мешкають окремо від матері. Емілія Степанівна особа з інвалідністю І групи внаслідок війни, користується 100% пільгою на житлово-комунальні послуги. У 2022 році отримала: разову грошову допомогу до 9 травня за рахунок державного бюджету у розмірі 4421,00 грн та одноразову матеріальну допомогу коштом міського бюджету у розмірі 5000,00 грн.

Емілія Степанівна у 1942 році призвана до лав армії. З 17 років пішла захищати країну від німецьких фашистів та брала участь у Криворізько-Нікопольський операції. Воювала у складі 78-го польового пересувного госпіталю 9-ї Армії від Нікополя до Калмикії. Закінчила війну в Австрії.

Має нагороди: орден «За мужність II ступеню», «Вітчизняної війни», медаль «За оборону Кавказу», «За перемогу над Германією», «Медаль Жукова» ювілейні медалі та пам’ятні знаки  та низку подяк.

Після закінчення війни повернулася до Кривого Рогу. До виходу на пенсію працювала на посадах інструктора Криворізького міськвиконкому, інспектора відділу кадрів трестів «Кривбасруда» та «Кривбасшахтопроходка».

 

 

22 лютого 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради