Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Центр «Віза» («Центр Дії») роз’яснює: не знялися відбитки пальців – чи буде паспорт біометричним?

Створено: 2022-02-22 15:56:56Оновлено: 2022-02-22 15:59:29

До безконтактного електронного носія (чіпу)  паспорта вносяться наступні відцифровані дані особи:

  • образ обличчя;
  • підпис;
  • відбитки пальців рук.

Наголошуємо, що паспорт вважається біометричним, якщо в чіп паспорта внесено хоча б ОДИН із вищезазначених даних про власника документа, для його ідентифікації. Отже, якщо чіп в закордонному паспорті не містить відбитків пальців, такий паспорт все одно вважається біометричним документом. На обкладинці такого паспорта є позначка про те, що він містить чіп.

Та інколи такі біометричні дані, як відбитки пальців рук – не знімаються. Відсоток таких випадків достатньо невеликий, але громадяни, які до нього потрапляють часто панікують, вважаючи, що втратили можливість стати власниками біометричного документа та будуть мати проблеми під час проходження кордону.  Хвилюватися не слід!

Першочергово знімаються відбитки вказівних пальців рук особи, якщо ж вказівні пальці пошкоджені, відсутні або немає можливості отримати їх якісне графічне зображення тоді скануються парні відбитки інших пальців або два будь-які відбитки пальців рук.

Але, трапляються випадки, коли отримати відбитки пальців взагалі неможливо, зазвичай це зустрічається у громадян, які працюють руками без належного захисту, домогосподарок, будівельників або людей з віковими чи фізіологічними особливостями, наприклад, у людей похилого віку шкіра з часом стає тонкішою і чіткість малюнка зменшується.

Тож, у  разі неможливості зняття відбитків пальців рук в заяві-анкеті на оформлення паспорта робиться відповідна позначка.

У людини, у якої не знялися відбитки, в паспорті будуть лише відцифроване обличчя і підпис, але сам документ вважатиметься біометричним.

Зауважимо, що відбитки пальців також не передбачено знімати дітям до 12-ти років або людині, яка за станом здоров’я  не може пересуватися самостійно.

Що стосується процедури перетину кордону з біометричним  паспортом, то звірка відбитків пальців не входить в обов'язковий протокол і проводиться лише у разі виникнення сумнівів щодо приналежності паспорта або його дійсності. Тож, подорожуйте без проблем!

 

МИ ПРАЦЮЄМО ДЛЯ ВАС! 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії»):
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail: 
[email protected],

  http://viza.kr.gov.ua/

22 лютого 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради