Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Вони захищали наше місто

Створено: 2019-02-22 10:57:57Оновлено: 2019-02-22 14:06:57

(до 75-ї річниці визволення м.Кривого Рогу)

   (коментує департамент соціальної політики виконкому Криворізької міської ради)    

Історична довідка: Одночасно із боями на київському напрямі розгортався масштабний бій на підступах до Кривого Рогу. Розпочалась відома Нікопольсько-Криворізька операція зі звільнення двох великих промислових регіонів України. Боротьба криворізьких партизанів і підпільників проти нацистів злилась із наступальними діями частин 3-го Українського фронту. Всі разом вони завдали вирішального удару по семи ворожих дивізіях, які на той час знаходились у місті.

В результаті запеклих боїв 22 лютого 1944 року Кривий Ріг було ВИЗВОЛЕНО.  

22 військових формування, що відзначилися в боях за визволення міста Рогу в ознаменування здобутої перемоги отримали найменування «Криворізьких».

 

З того часу пройшло 75 років…

Але скільки б їх не минуло, не зітруть вони в нашій пам’яті імена захисників Батьківщини. Ми завжди будемо вшановувати пам’ять Героїв тієї безжальної кривавої війни, яка лютувала на нашій землі в 1943-1944 роках.

 

СЬОГОДЕННЯ

Нині у нашому місті мешкає близько 16 тисяч ветеранів війни, в тому числі 1,3 тис. осіб з інвалідністю внаслідок війни, 9 тис. учасників бойових дій, 6 тис. учасників війни.

На жаль, роки беруть своє, та все менше та менше залишається з нами ветеранів Другої світової війни. У нашому місті мешкає 150 фронтовиків, у тому числі 4 визволителя міста.  

Мало у якому місті України з такою турботою і увагою відносяться до ветеранів війни. Це один з пріоритетних напрямів в соціальній політиці міста, системна та всебічна допомога цим людям.

З цією метою щороку приймається Програма соціального захисту окремих категорій мешканців міста, яка по своєї суті унікальна та в якій максимального ураховані пропозиції громадських організацій міста.

На її виконання у 2018 році спрямовані кошти в сумі 277 млн. грн., на поточний рік заплановані видатки у сумі майже 360 млн. грн.

В рамках Програми передбачені виплати фронтовикам Другої світової війни.

У 2018 році вперше з міського бюджету профінансовані кошти на проведення зубопротезування пільгових категорій мешканців. Це започаткування буде продовжено і в цьому році.

Продовжується виплата матеріальної допомоги на проведення капітального ремонту житла пільговикам міста.

Четвертий рік поспіль виплачується допомога в зв’язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги.

У місті зберігається безкоштовний проїзд у муніципальному електротранспорті для всіх бажаючих без обмежень кількості поїздок.

Окремо хочемо зазначити, що у нашому місті мешкають люди, які мають для нас особливе значення – це 4 визволителя Кривого Рогу від нацистських загарбників:

Марченко Олена Іванівна, Погорілова Валентина Іванівна, Потапенко Іван Дмитрович, Тягнибіда Анатолій Григорович.

Напередодні значимої для міста дати, всіх їх відвідали міський голова Ю.Вілкул, секретар міської ради С.Маляренко, голова Криворізької міської організації ветеранів М.Дабіжа, представники органів місцевого самоврядування, ветеранських організацій, засобів масової інформацію. Під час привітання їм були вручені подарунки, квіти, матеріальна допомога за кошти міського бюджету.

Користуючись нагодою, висловлюємо всім ветеранам війни велику подяку за мужність, героїзм, проявлені в воєнні роки, за самовіддану працю для відродження міста в повоєнні роки та бажаємо міцного здоров’я, щастя, миру, злагоди.

 

Зі святом визволення міста, дорогі земляки!

Ми працюємо для Вас!

#ВсеБудеЦНАП!

 

Контакти департаменту соціальної політики:

                                          Тел. (0564)74-72-77,

e-mail: [email protected]

 

22 лютого 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради