Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Ю. Вілкул: У Кривому Розі налагоджена комплексна система підтримки ВПО. Наша мета - допомогти людям, які прийняли рішення залишитися у місті, інтегруватися та стати частиною великої криворізької родини

Створено: 2023-11-02 12:12:01Оновлено: 2023-11-02 12:14:58

У Кривому Розі з початку війни офіційно зареєстровано 76 909 внутрішньо переміщених осіб. На сьогодні багато внутрішніх переселенців проживають у шелтерах. В одному з таких місць компактного проживання в.о. міського голови Юрій Вілкул провів виїзну нараду щодо умов перебування ВПО та поспілкувався з переселенцями.

До Кривого Рогу приїхали переселенці з 15 регіонів України. З них 45% – Херсонська область, Донецька та Луганська – 29%. Серед прибулих майже 20 тисяч дітей та біля 15 тисяч осіб непрацездатного віку, в тому числі, понад 2 тисячі осіб з інвалідністю. Ще понад 120 тисяч чоловік проїхали транзитом через місто.

«Через Кривий Ріг «транзитом» проїхали 120 тисяч переселенців, а десятки тисяч - залишилися. До нас цілодобово їхали і їхали люди. Понад 76 тисяч внутрішніх переселенців. Це тільки ті, хто зареєструвався. Люди у своїх рідних містах та селах місяцями сиділи в підвалах і не мали змоги вибратися. Тікаючи цілими родинами під обстрілами та рятуючись від ворога, вони знайшли прихисток у Кривому Розі. У нашому місті, починаючи з 2014 року, ми налагодили злагоджену систему підтримки ВПО: від прийому, оформлення до розселення вимушених переселенців. Практично з перших днів повномасштабного вторгнення - з лютого 2022 року, у всіх районах було підготовлено місця компактного проживання - школи, дитячі садочки та гуртожитки. У всіх закладах тимчасового розселення ми створили необхідні умови для життя «нових криворіжців». Забезпечили людей безкоштовним триразовим гарячим харчуванням. При необхідності, мешканцям закладів та їх дітям надається перша медична допомога, а госпіталізація, лікування та обстеження проводяться в лікарнях міста. Нікому не відмовили, всім допомогли. Для сімей з дітьми було вирішене питання освіти. Так, криворізькі ліцеї, гімназії та школи з першого вересня прийняли нових учнів»,- сказав Юрій Вілкул, в.о. міського голови.

З початку нового навчального року, після ґрунтовних консультацій з освітянами та батьками, було обрано дистанційну модель навчання з можливістю надання учням консультацій у режимі оф-лайн. Працювати почали 129 шкіл міста. Але в деяких школах продовжують жити внутрішньо переміщені особи. Директорка одного із таких пунктів для тимчасово переміщених осіб, який розташований в гімназії, доповіла очільнику міста, що в пункті обладнано 15 кімнат для перебування 70 людей.

«Наш заклад приймає людей з минулого року. За цей період зупинилося близько 300 внутрішньо переміщених осіб. Зараз у закладі 23 ВПО, з них 1 дитина та 12 людей похилого віку. Крім того, у нас мешкають 2 людей з інвалідністю. За підтримки міста, у закладі організовано триразове гаряче харчування, а сім’ям з маленькими дітьми надається ще дитяче додаткове харчування. Коштом міського бюджету у нас облаштовані душові кімнати, які укомплектовані водонагрівачами та засобами індивідуальної гігієни, а санвузол - пральною машиною. Для малечі облаштовано ігрові куточки та місця для малювання й читання. Також, є приміщення з зоною Wi-Fi, яке використовується для навчання школярів. Крім того, дітям шкільного віку, яких зараз у нас 3, ми видали підручники з усіх предметів. Також, вони можуть відвідувати бібліотеку. Маємо облаштоване тимчасове укриття на 100 чоловік. Також ми тісно співпрацюємо з благодійними фондами, неурядовими та міжнародними організаціями, громадськими об’єднаннями, які надають нашим ВПО гуманітарну допомогу», - сказала директора гімназії Альона Корнєва.

Зараз у шелтері на першому поверсі за підтримки Міжнародної гуманітарної організації  «Актед» проводиться ремонт. Будуть облаштовані кухня та соціальна кімната, також партнери закупили необхідне  обладнання.

02 листопада 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради