Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Бюджет Кривого Рогу-2021 буде соціально-спрямованим та збалансованим

Створено: 2020-12-21 16:33:08Оновлено: 2020-12-21 16:34:45

Незважаючи на недоотримання містом значних коштів через прийняті Верховною Радою рішення, в цілому, дохідна і видаткова частина міського бюджету Кривого Рогу на 2021 рік збалансована і становить 7,6 млрд грн.

Постійні комісії Криворізької міськради розпочали роботу над розробленим мерією міським бюджетом Кривого Рогу на наступний рік. Прийняти бюджет планується на ІІ сесії міськради 23 грудня.

Виходячи з основних параметрів бюджету міста, в ньому планується зберегти і збільшити соціальну підтримку криворіжців. Так, видатки на соціально захищені статті та програми соціального характеру складуть 84% бюджету. Буде збережена підтримка освіти та охорони здоров'я, зокрема, на  утримання освіти планується спрямувати 43% бюджету.

Також, в бюджеті-2021 передбачається введення безкоштовного проїзду в міському комунальному транспорті для криворіжців. Планується, що з 1 січня, крім пенсіонерів, школярів, студентів і городян пільгових категорій.  Це - майже 300 тисяч криворіжців, безкоштовний проїзд буде у медпрацівників, вчителів, соціальних працівників, працівників дитячих садків – працівників установ міського підпорядкування, це ще понад 35 тисяч осіб. А з 1 травня безкоштовний проїзд у муніципальному транспорті планується ввести для всіх криворіжців без винятку. Повне введення безкоштовного проїзду з 1 травня обумовлено тим, що повинні бути проведені необхідні регуляторні процедури, згідно роз'яснень Державної регуляторної служби. Також, необхідно забезпечити містян "Картами криворіжця" і підготувати необхідне програмне забезпечення.

В цілому, дохідна і видаткова частина міського бюджету Кривого Рогу на 2021 рік збігається і становить 7,6 млрд грн.

При цьому, 15 грудня Верховна Рада прийняла Державний бюджет-2021. У Податковому кодексі передбачено, що єдині підприємства, яким надана податкова пільга на землю, це підприємства гірничодобувної галузі - плата їм зменшена на 75%. При цьому, гроші від оплати податку за землю йдуть до міського бюджету. Таким чином, Верховна Рада позбавила Кривий Ріг близько 750 млн грн або 10% міського бюджету - ці кошти будуть не доплачені до бюджету Кривого Рогу згідно рішення ВРУ. Вони могли б додатково піти на ремонти лікарень, шкіл, доріг, підтримку ОСББ і т. д.

Крім того, згідно прийнятого в Києві рішення, місту необхідно буде перерахувати до Державного бюджету України реверсну дотацію в розмірі 465,6 млн грн, що на 139,4 млн грн більше, ніж у поточному році. Це так само є серйозним додатковим навантаженням на міський бюджет.

Більш точні параметри міського бюджету  на 2021 рік стануть відомі після його розгляду і прийняття на сесії міськради 23 грудня. Також,  варто зазначити, що на даний момент ще не відомі параметри обласного бюджету, а це означає, що бюджет Кривого Рогу може бути уточнений і скоригований вже в новому році, на лютневій сесії міськради.

21 грудня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради