Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Щодо проходження ідентифікації пенсіонерами-ВПО

Створено: 2023-11-21 13:38:22Оновлено: 2023-11-21 13:42:02

Норма фізичної ідентифікації  для всіх отримувачів пенсій та соціальних виплат діє в Україні на постійній основі ще з 2004 р. Вона є необхідною для того, щоб перевірити, чи дійсно людина, яка отримує кошти від держави, є живою, і чи отримує виплату саме та особа, якій вони були призначені.

Абсолютна більшість українських  пенсіонерів і отримувачів соціальних виплат не зважали на дію цієї норми, оскільки проходили фізичну ідентифікацію в спосіб, який не привертав уваги, наприклад, звертаючись до банку за отриманням нової пластикової картки. Або ж ідентифікацію на практиці здійснював листоноша, вручаючи пенсію.

Для пенсіонерів, які  стали ВПО ДО 24 лютого 2022 р., протягом трьох років виплата пенсій здійснювалася без проходження фізичної ідентифікації з моменту введення в Україні карантину у зв‘язку з Covid-19. 

З 1-го липня, у зв'язку із закінченням карантину, вона відновила свою дію.

Для інших – вона діяла весь час.

На сьогодні  встановлено термін проходження фізичної ідентифікації одержувачами пенсійних виплат  - до 31 грудня 2023 року.

Якщо пенсіонер із числа ВПО, що отримали цей статус до повномасштабного вторгнення,  контактував зі своїм банком чи Пенсійним фондом протягом останнього пів року або користувався електронним кабінетом на порталі Пенсійного фонду України, скоріш за все, підтвердження його особи не буде потрібно.

Тому що, знімаючи з рахунку кошти, чи сплачуючи за товари і послуги з цього рахунку, пенсіонер підтверджував свою особу.

Якщо ж  пенсіонер проживав в Україні:

- отримував пенсію Укрпоштою, перемістився в межах України або за кордон і не оформив переведення пенсії на банківський рахунок. Таким чином Укрпошта втратила можливість доставити пенсію і не доставляла її понад 6 місяців;

- отримував пенсію через банківську установу та не користувався банківською карткою понад 6 місяців.

У цих випадках необхідно пройти фізичну ідентифікацію

Це можна зробити:

– відвідавши будь-яке відділення Ощадбанку;

– авторизувавшись в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»);

– звернувшись до закордонної дипломатичної установи України для отримання документу про посвідчення факту, що особа є живою. Цей документ разом із письмовою заявою про продовження виплати пенсії треба надіслати поштовим відправленням територіальному органу ПФУ за місцем перебування на обліку. Або подати через вебпортал електронних послуг ПФУ.

З більш докладним роз’ясненням можна ознайомитись за посиланням.

У зв’язку із численними зверненнями пенсіонерів, за результатами роботи Коордштабу розроблено проєкт нормативних змін щодо продовження терміну проходження фізичної ідентифікації зазначеними особами до 1 квітня 2024 року. Найближчим часом проєкт має бути винесений на розгляд Уряду.

21 листопада 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради