Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Центр «Віза»(«Центр Дії») роз’яснює: як отримати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян

Створено: 2024-10-21 16:30:19Оновлено: 2024-10-21 16:33:14

Витяги з  Державного реєстру актів цивільного стану (надалі – Реєстр) — це офіційні документи, які підтверджують певні події в житті людини, пов`язані з народженням, шлюбом, розірвання шлюбу, зміною імені, смертю тощо.

В силу тих чи інших обставин, може знадобиться витяг з повними даними про себе або своїх близьких. Наприклад: підтвердити родинні стосунки, оформити пенсію чи соціальні виплати, внести зміни до документів або для вирішення інших юридичних питань. Отримання витягу потрібно, якщо необхідна інформація відсутня у наявних свідоцтвах.

Порядок отримання витягу з Реєстру не обмежує громадян візитом до відділів ДРАЦС, оскільки його можна замовити як офлайн, так і онлайн.

Подати заяву на видачу витягу з Реєстру  можливо до Центру надання адміністративних послуг, до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану на території, підконтрольній українській владі, незалежно від місця  проживання та місця державної реєстрації акту цивільного стану, а також на  Порталі Дія.

Фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Реєстру стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки.

Витяг з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини може видаватися її батькам та усиновлювачам (незалежно від віку дитини), а також опікунам, піклувальникам, адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, за умови пред'явлення ними довіреності. Батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження дитини не видається.

Витяг з Реєстру про державну реєстрацію смерті видається: другому з подружжя, а також батькам, дітям, братам, сестрам, онукам, дідові, бабі та іншим родичам померлої особи за умови пред'явлення ними паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки;

Право на отримання витягу з Реєстру мають представники фізичної особи.

Отримати витяг з Реєстру можливо за наявності:

- паспорта громадянина України;

- платіжного документу з відміткою банку про сплату 73 гривень (Постанова КМУ від 22.08.2007 №106);

- копій документів, що підтверджують родинні стосунки;

- довіреності, виданої заявником уповноваженій особі;

- заяви встановленого зразка.

У видачі витягу з Реєстру може бути відмовлено у разі:

- подання заяви особою, що не має права на отримання витягу;

- непред'явлення документа про внесення плати за видачу витягу;

- відсутності в заяві необхідних відомостей про особу, стосовно якої видається витяг з Реєстру чи наведення таких відомостей не в повному обсязі.

Безоплатно видаються витяги з Рестру:

- про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

-  для отримання допомоги на поховання.

Нагадаємо, що в  Центрі «Віза»(«Центр Дії») можливо отримати послугу щодо видачі витягів з Реєстру, з початку року мешканці міста отримали 105 витягів.

! Важливо. Звернутися до Центру можуть громадяни незалежно від реєстрації їх місця проживання та місця державної реєстрації акту цивільного стану.


Ми працюємо для Вас!

 

   Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр «Дії»):
 
e-mail: [email protected]

 

21 жовтня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради