Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Криворізькому ботанічному саду Національної академії наук України – 40 років!

Створено: 2020-05-21 16:43:35Оновлено: 2020-05-21 16:46:27

Міський голова Юрій Вілкул привітав колектив ботанічного саду з 40–річним ювілеєм.

Кілька років тому у Ботанічного саду виникли серйозні проблеми з державним фінансуванням. Аби буквально врятувати перлину Кривбасу, місто налагодило співпрацю з ботсадом з озеленення міста, що дало колективу додаткові фінансові можливості.

«Завдяки вашій наполегливій праці в найпотужнішому промисловому центрі України з'явився унікальний об'єкт, що став не тільки академічною науковою установою в гірничорудному регіоні, в якій проводяться важливі фундаментальні та прикладні наукові дослідження з екології, ботаніки, селекції, вивчення природної флори регіону та розробці підходів щодо її збереження, а й найулюбленішим місцем відпочинку  мешканців Кривого Рогу. Сад став однією з туристичних локацій, що приваблюють красою й неповторністю гостей міста», -  зазначив Ю.Вілкул.

Широту спектру діяльності ботанічного саду та його вагомий внесок у поліпшення стану довкілля Кривого Рогу важко переоцінити. Унікальні "зелені технології" науковців ботсаду активно застосовуються в межах Міської екологічної програми для пилопригнічення хвостосховищ Центрального та Північного гірничо-збагачувальних комбінатів.

Розроблені ботсадом технології озеленення відвалів не мають аналогів у світі, а на відвалах Північного гірничо-збагачувального комбінату створені стійкі лісові насадження. Важливі роботи з інтродукції і акліматизації рослин, що знайшли широке застосування в оптимізації порушених промисловими підприємствами земель Кривбасу та їх рекультивації.

Розроблена концепція керованого відновлення вторинних екосистем порушених земель і створення відновлювальних елементів екологічної мережі, що втілена у ландшафтному заказнику місцевого значення „Візирка”, який вже сьогодні активно використовується мешканцями житломасиву Інгулець для відпочинку, місцевими учбовими закладами для організації практичних занять із природничих дисциплін.

Довідково:

Постановою Президії Академії наук України 1992 №144 Криворізький ботанічний сад Національної академії наук України проголошено об'єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 року №73-р колекція деревно- чагарникових рослин ботанічного саду віднесена до таких, що становлять національне надбання України.

21 травня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради